Producatorii de Babic din Buzau vor sa obtina certificarea IGP

Producatorii de Babic din Buzau vor sa obtina certificarea IGP


Mai multi producatori din industria alimentara vor depune la Comisia Europeana documentatia pentru inregistrarea Babicului de Buzau ca produs cu denumire si indicatie geografica protejata.

Potrivit acestora, demersul similar va acorda o protectie Babicului de Buzau, inregistrarea produsului bucurandu-se de protectie impotriva oricarei utilizari abuzive sau imitari.

 

La nivelul judetului Buzau exista, potrivit Directiei Agricole, un singur produs care se bucura de protectie din punct de vedere al denumirii si indicatiei geografice, si anume Carnatii de Plescoi, produsi in localitatea Plescoi din comuna Berca.

 

"Pe industria alimentara avem 8 agenti economici cu 33 de produse atestate traditionale, Carnatii de Plescoi, Covrigii de Buzau, pastrama, babic, la retete consacrate avem doi agenti economici cu trei produse atestate pe procesare si industrializare, iar produse cu indicatie geografica protejata de Uniunea Europeana avem Carnatii de Plescoi care au fost printre primele produse la nivel national cu aceasta indicatie", a declarat directorul Directiei Agricole Buzau, Cosmin Florea.

 

Pentru ca produsele traditionale sa poata beneficia de protectie, trebuie sa existe o asociere de producatori care sa depuna documentatia necesara. In cazul Babicului sau Ghiudemului de Buzau, Florea spune ca producatorii nu s-ar fi inteles pentru un astfel de demers.

 

"La Carnatii de Plescoi este o asociere practic de patru agenti economici, nici nu putea unul singur. Au mai vrut sa intre in asociere, dar nu au fost primiti, nu este treaba noastra. Este greu sa ii aduci la masa sa formeze o asociere a Babicului de Buzau spre exemplu, nu se inteleg intre ei, sunt intentii, tot cei care produc si carnatii. Fiecare ar vrea sa depuna ei singuri, dar nu se poate singuri, trebuie sa fie o asociere. Beneficiul ar fi ca nimeni nu ar mai avea voie sa foloseasca denumirea, reteta si ar avea drept de iesire in Europa. Pentru ghiudem in acelasi stadiu, adica nimic, ca intentie da, dar nimic concret", a mai precizat Cosmin Florea.

 

Pe de alta parte, producatorii spun ca au fost facute demersuri pentru Babicul de Buzau astfel incat sa fie inregistrat de Comisia Europeana ca produs cu denumire si indicatie geografica protejata.

 

"Nu ca nu este intelegere, este intelegere. Mai vin membri noi la Carnatii de Plescoi dupa care sa ne inchegam cum trebuie, sa incepem sa atragem si niste fonduri. Pentru ghiudem nu exista o initiativa, dar pentru babic da. Demersuri sunt. S-a format o alta asociatie care nu are legatura cu Carnatii de Plescoi, acum in cateva zile depunem caietul de sarcini pentru babic la Bruxelles. Acum suntem in mana cu caietul de sarcini, mai avem putin sa il definitivam, il trimitem spre validare la minister dupa care la Bruxelles. La babic sunt prinsi in asociatie trei producatori, unul din zona Berca, doi din municipiul Buzau. Toata Romania face babic, dar babicul este din Buzau, aici s-a facut ca si carnatii de Plescoi in Plescoi. Cine intra in asociatia asta respecta reteta, caietul de sarcini autentic. Cum in Plescoi s-au facut carnatii si s-au impastiat, dar noi acum incercam sa-i protejam aici in zona noastra", a declarat, pentru AGERPRES, Ilie Gabioti, producator atestat de carnati de Plescoi.

 

Conform reglementarilor Comisiei Europene, inregistrarea ca indicatie geografica acorda o protectie ampla denumirilor inregistrate, functionand ca drept de proprietate intelectuala pentru produsele care au o origine geografica specifica si care detin calitati sau o reputatie datorate originii respective.



Poti fi interesat si de