Procesatorii de carne cer masuri de sprijin pentru reducerea pierderilor cauzate de criza coronavirus
Marti, 14 Aprilie 2020
Marti, 14 Aprilie 2020
"Apreciem ca in situatia actuala de criza datorata acestei pandemii ar fi necesar sa putem accesa imprumuturi bancare cu dobanda mica printr-o procedura rapida, pentru procurarea de materii prime si plata salariilor, dar sa existe si o schema de garantare pentru marii contribuabili, in conditiile in care majoritatea unitatilor din industria carnii nu sunt neaparat IMM-uri. De asemenea, Asociatia Romana a Carnii (ARC) a solicitat, cu ocazia intalnirii grupului de lucru inter-institutional pentru sectorul agroalimentar organizat de Guvernul Romaniei, cat si la ANSVSA si MADR, ca in contextul economic actual in care industria de profil se confrunta cu o serie de dificultati legate de aprovizionare si cresterea pretului la materie prima, nesiguranta fortei de munca legata de evolutia pandemiei de COVID-19, sa fie plafonate sau modificate tarifele percepute operatorilor din industria alimentara pentru efectuarea controalelor oficiale, conform prevederilor Ordinului presedintelui ANSVSA nr. 96/2014 pentru aprobarea tarifelor aplicabile in domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor. Intregul sector economic al prelucrarii carnii este supus unor sarcini excesiv de oneroase, la care cu greu facem fata, motiv pentru care o astfel de masura va fi benefica, atat industriei carnii, cat si consumatorului final", a declarat Dana Tanase, directorul executiv al ARC.
In opinia sa, industria carnii a luat masuri exceptionale in contextul crizei generate de pandemia de coronavirus, ceea ce a condus la cresterea costurilor pe angajat, dar si la scaderea eficientei muncii.
"In situatii exceptionale, masuri exceptionale! Constienti fiind de importanta strategica pe care o are industria carnii, au fost aplicate masuri extraordinare, menite sa protejeze sanatatea si securitatea angajatilor si sa putem reduce la minim riscul aparitiei imbolnavirilor, astfel incat sa livram pe piata carne si produse din carne in conditii depline de siguranta alimentara. Fireste, exista si un pret al acestor masuri implementate de industria carnii, si aici as mentiona cresterea in jur de 25-30% a costurilor/angajat si o scadere de aproximativ 30% a eficientei muncii, ca urmare a masurilor stricte impuse de companii. Ordonantele militare emise de Guvern au contribuit la facilitarea schimburilor intra-comunitare, prin crearea coridoarelor verzi de transport, dar si la clarificarea unor aspecte legate de situatia transportatorilor de marfuri si materii prime, precum si situatia transportului salariatilor catre locurile de munca", a explicat Dana Tanase.
Ea a adaugat ca in aceasta perioada industria carnii se confrunta cu o scadere dramatica a vanzarilor cu circa 15-20%, fata de nivelul prognozat, pe fondul restrictiilor impuse pentru limitarea raspandirii COVID-19 si al orientarii populatiei catre achizitionarea de produse mai putin perisabile in detrimentul celor proaspete.
"In schimb, in momentul de fata, ne confruntam cu o alta situatie, si anume: scaderea dramatica a vanzarilor cu 15-20%, poate chiar mai mult in unele cazuri, fata de ceea ce era prognozat pentru perioada in care ne aflam, pe fondul restrictiilor impuse pentru limitarea raspandirii Sars-CoV- 2, si al faptului ca, dupa valul de cumparaturi datorate panicii, resursele financiare ale populatiei au scazut, iar aceasta se orienteaza mai degraba spre produsele care nu sunt perisabile decat spre fresh-uri. Avand in vedere si specificitatea cumparaturilor din aceasta perioada, cand majoritatea romanilor opteaza pentru carnea de miel, daca mai adaugam si efectele pandemiei, situatia nu este deloc imbucuratoare. In prezent, avem stocuri de produse, motiv pentru care unele companii iau deja in calcul reducerea productiei si concedieri in randul angajatilor", a explicat directorul executiv al ARC.
In ceea ce priveste evolutia pretului la carne, specialistul ARC spune ca aceasta a fost sinusoidala, citand datele furnizate la inceputul lunii aprilie de DG Agri din cadrul Comisiei Europene, iar pentru asigurarea necesarului de consum la carnea de porc Romania este dependenta de importuri in proportie de 60%.
"Este deja cunoscut faptul ca industria de procesare a carnii din Romania este dependenta de importul de materii prime, in special carne de porc. Necesarul de carne de porc pentru comercializare si procesare nu a putut fi niciodata asigurat numai din productia interna, insa evolutia pestei porcine africane, restrictiile impuse fermelor comerciale si reducerea efectivelor aproximativ cu 10% au condus ca acestea sa reprezinte peste 60% din necesarul de carne de porc. Carnea de porc provine in special de la marii producatori din Germania, Spania, Polonia, Danemarca si in ultimul an pretul a fost in continua crestere, sustinut de exporturile masive pe pietele asiatice afectate de pesta porcina africana, in special piata Chinei, cel mai mare consumator de carne de porc din lume", a adaugat reprezentantul ARC.
Conform datelor ARC, anul 2020 a inceput cu un pret mare al carcaselor de porc, in jur de 192 de euro/100 kg, urmat de o scadere la inceputul lunii februarie pana la 183 de euro/100 kg, dupa care s-a constatat o crestere care, la inceputul lunii martie, a facut ca pretul carnii de porc sa ajunga la 195 de euro/100 kg, ulterior inregistrandu-se o usoara tendinta de scadere.
"Nu trebuie sa uitam, insa, ca aceasta crestere este influentata, pe langa exportul masiv catre tarile asiatice, si de pretul ridicat al purceilor (grasunilor) care era deja la peste 60 euro/cap la inceputul anului 2020 si a crescut continuu pana in a doua saptamana a lunii martie, atingand valoarea de 75 euro/cap, dupa care se observa o scadere care nu stim cat va dura", a subliniat Dana Tanase.
La inceputul acestui an, Rabobank estima o crestere a productiei de porc din UE cu 1% in 2020, determinata de preturile ridicate si de cererea puternica la export. Cu toate acestea, incertitudinile, cum ar fi negocierea acordului comercial Brexit si riscurile locale ale pestei porcine africane, vor afecta productia si comertul Uniunii Europene.
"Sub aceste auspicii, extrem de dificile pentru procesatorii de carne, la care se adauga si lipsa fortei de munca si intr-o oarecare masura devalorizarea monedei nationale, costurile de productie pentru produsele din carne din gama premium, de exemplu, au crescut cu peste 25% in anul 2019. In momentul de fata, in noile conditii generate de pandemia de SARS-CoV-2, evolutia preturilor este extrem de volatila. Masurile adoptate de statele membre ar putea include si reducerea schimburilor intra-comunitare cu carne de porc, ceea ce inevitabil ar conduce la o crestere a pretului carnii de porc si, implicit, a produselor din carne", a explicat directorul ARC.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, consumul mediu de produse din carne este in jur de 15 kg/cap/an, iar pentru carnea de porc aproximativ 39 kg/cap/an.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...