Pro Consumatori cere inghetarea preturilor la unele produse agroalimentare

Pro Consumatori cere inghetarea preturilor la unele produse agroalimentare


Asociatia Pro Consumatori (APC) solicita Guvernului inghetarea preturilor la produsele agroalimentare care formeaza cosul de consum al populatiei corespunzator unui trai de subzistenta, pe o durata de un an.

“Avand in vedere ingrijorarile care exista vis-a-vis de continuarea cresterii preturilor, expertii Asociatiei Pro Consumatori au inteles dificultatile financiare cu care se confrunta atat executivul tarii, cat si societatile comerciale din domeniul agroalimentar in aceasta perioada de criza generata de epidemia COVID-19, drept pentru care propunem Guvernului Romaniei inghetarea preturilor la produsele agroalimentare necesare unui trai de subzistenta pentru o perioada de 12 luni. In opinia nutritionistilor americani, o femeie adulta care nu depune eforturi fizice deosebite are nevoie zilnic de un aport caloric cuprins intre 1.200 - 1.600 de calorii, pentru a-si mentine sanatatea si greutatea optima, in timp ce un barbat sedentar are nevoie de 1.600 - 2.400 de calorii/zi”, sunt de parere reprezentantii Asociatiei, intr-un comunicat remis presei.

 

In opinia expertilor APC, coroborat cu recomandarile unor experti in alimentatie rationala, precum si cu rezultatele unor studii realizate de Institutul National de Statistica (INS) si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), plafonarea preturilor in situatia starii de urgenta trebuie realizata la urmatoarele produse, considerate de baza pentru un trai de subzistenta: paine (franzela, 300 grame), faina neagra de grau, malai, carne de porc (carne pentru gatit din spata de porc), carne de pui (pui grill), oua, lapte 3,5% grasime, telemea de oaie cu 50% grasime, telemea de vaca 42% grasime, iaurt 3,5% grasime, unt 65% grasime, ulei de floarea soarelui, pasta de tomate 24%, ceapa, morcov, usturoi, patrunjel, cartofi, fasole, mere, zahar, gem de caise/prune, cafea.

 

“In situatia in care 80% dintre romani isi fac cumparaturile in marile structuri comerciale de tip supermarket, respectiv hipermarket, in actuala stare de urgenta generata de COVID-19, Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei trebuie sa inghete preturile alimentelor care formeaza cosul de consum pentru un trai de subzistenta si sa oblige aceste structuri comerciale sa asigure prezenta produselor in oferta lor comerciala. Totodata, este imperios necesar, avand in vedere cresterile nejustificate de preturi la unele produse de stricta necesitate, atat alimentare, cat si nealimentare, ca statul sa monitorizeze in permanenta aceste preturi, iar cresterile de preturi, pe perioada starii de urgenta si pana in momentul in care economia se stabilizeaza, sa fie aprobate de ANAF numai in baza prezentarii unor metodologii de calcul care sa prezinte structura tuturor elementelor de costuri, iar adaosul comercial sa nu fie mai mare de 10%, la care trebuie adaugata si rata anuala a inflatiei prognozate de BNR”, declara Costel Stanciu, presedintele APC.

 

Conform estimarilor organizatiei, bugetul lunar al unei femei pensionar pentru un trai de subzistenta este de 358,44 lei, bugetul lunar al unui barbat pensionar pentru un trai de subzistenta este de 302,61 lei, in timp ce bugetul lunar al unei familii standard, formata din doi adulti si doi copii, pentru un trai de subzistenta, este egal cu 1.110 lei.

 

Recent, ministrul Agriculturi si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a declarat ca nu este benefic ca statul sa plafoneze, in mod arbitrar, preturile la raft, dar “daca lucrurile se vor agrava si daca unii nu vor respecta aceste reguli, sigur ca va fi nevoie si de interventie”.

 

“Nu este benefic ca statul, in mod arbitrar, sa plafoneze pretul la raft. Aceasta plafonare a preturilor ar trebui sa fie consecinta intelegerii intre producator, procesator si comerciant in care fiecare inel al acestui lant trofic sa negocieze marja de adaos sau marja de profit in asa fel incat toti sa treaca peste aceasta criza. Pe unele filiere de produs, acest lucru se intampla. Daca lucrurile se vor agrava si daca unii nu vor respecta aceste reguli, sigur ca va fi nevoie si de interventia statului, dar pana atunci Protectia Consumatorului sau cei de la Consiliul Concurentei pot sa ia masuri asupra celor care nu respecta aceste reguli de bun simt. Nu as vrea sa se ajunga ca statul sa impuna niste preturi, pentru ca acestea ar fi impuse arbitrar si ar fi foarte, foarte greu de gestionat. Primii care ar pierde ar fi producatorii si procesatorii mici, care de regula sunt romani. Cei mari ar rezista pe piata, au stocuri si suficienta forta”, a afirmat oficialul.

 

Asociatia Pro Consumatori este o organizatie neguvernamentala, apolitica si nonprofit, infiintata inca din anul 1990, care are ca principal obiectiv apararea, promovarea si reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor si intereselor consumatorilor in raporturile cu agentii economici si institutiile statului.

 

O preocupare permanenta a asociatiei in ultimii ani a constituit-o utilizarea testelor comparative pe produse si servicii ca mijloc de informare, educare si imbunatatire a situatiei economice si sociale a consumatorilor.

 

La nivel national Asociatia Pro Consumatori a fost recunoscuta prin HG nr. 1106/2005 ca fiind de utilitate publica.



Poti fi interesat si de