Prima suspiciune de pesta porcina in Harghita. 80 de mistreti vor fi impuscati

Prima suspiciune de pesta porcina in Harghita. 80 de mistreti vor fi impuscati


Autoritatile au decis ca 80 de mistreti vor fi impuscati, in urmatoarele doua luni, pe fondul de vanatoare din apropierea comunei Martinis, din judetul Harghita, unde exista o suspiciune de pesta porcina africana, pentru a se evita transmiterea virusului pe alte fonduri de vanatoare si in gospodariile populatiei.

Prezenta virusului a fost confirmata la un mistret gasit mort in zona comunei Martinis, satul Ghipes, in prezent fiind asteptata confirmarea oficiala de la laboratorul de referinta de la Bucuresti.

 

Doctorul Fodor Levente, seful Serviciului Control Oficial Sanatate si Bunastare Animala din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Harghita a precizat, in sedinta Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, ca probele recoltate de la mistretii impuscati trebuie duse la laborator, iar carcasa poate fi utilizata pentru consumul propriu al vanatorilor, in cazul in care se infirma boala.

 

Reprezentantul DSVSA a facut apel sa participe la actiunea de eliminare a mistretilor doar acei vanatori care nu au acasa porci, pentru a se evita introducerea virusului in gospodarii.

 

“Inca de ieri (joi - n.r.) am luat legatura cu presedintele Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, care m-a asigurat ca niciun vanator care merge la vanatoare nu tine acasa porci sau care tine acasa porci nu merge la vanatoare in zona respectiva. Sper sa se tina de cuvant si prin asta, cumva, sa prevenim transmiterea bolii, a virusului, de la efectivul de mistret la porcii din gospodariile populatiei”, a spus Fodor.

 

El a punctat faptul ca virusul se poate transmite foarte usor, este foarte periculos si rezista atat la temperaturi foarte scazute, cat si la temperaturi ridicate.

 

Fodor a mai mentionat ca este importanta aceasta actiune de prevenire a aparitiei bolii in gospodarii, pentru a nu se ajunge la situatia uciderii preventive a porcilor domestici, dar a punctat faptul ca, de teama, unii oamenii deja au inceput sa-si sacrifice porcii.

 

“Tocmai de aceea a trebuit sa luam aceste masuri si informarea atat a populatiei, cat si a vanatorilor, o consideram foarte importanta in actiunea de prevenire a aparitiei bolii la porcii domestici. Pentru ca daca apare la porcii domestici, atunci s-ar putea sa fie nevoie de aplicarea metodei uciderii preventive (...), ceea ce nu este un lucru placut nici pentru noi, nici pentru gospodari. Dar, ce am auzit de la primari, si acum, la sedinta, deja multi s-au apucat de taiat porci, vin sarbatorile, si de teama s-au apucat si se taie multi porci in perioada asta”, a conchis Fodor Levente.

 

Subprefectul judetului, Petres Sandor, a punctat faptul ca se vor lua toate masurile de prevenire si ca este nevoie atat de ajutorul autoritatilor locale, cat si al cetatenilor, in acest demers.

 

“Este foarte importat ca se vor lua toate masurile de dezinfectare, aici vom avea nevoie si de ajutorul populatiei sa nu lase nicio posibilitatea de contact intre animale salbatice si animale domestice, nicio posibilitate de contact nedezinfectat a omului sau a animalelor domestice cu zona in care s-a raportat cazul, cu interzicerea, de exemplu, a pasunatului pe aceste zone afectate, pentru ca si la contactul omului cu acea zona si la contactul animalelor cu acea zona se poate transmite boala la gospodarii. Aceste masuri sunt absolut necesare, pentru ca vrem sa evitam ca aceasta boala sa apara in gospodarii. Pana ce nu avem probleme in gospodarii, oamenii nu trebuie sa se teama ca o sa le fie sacrificate animalele. Nu este vorba de asta acum si vrem sa evitam, o sa facem tot posibilul sa evitam sa ajungem in aceasta situatie. Dar avem nevoie de o conlucrare si o comunicare din partea autoritatilor locale, dar si a populatiei”, a conchis subprefectul Petres Sandor.

 

Judetul Harghita era printre ultimele din tara unde nu fusese confirmata prezenta pestei porcine africane.

 



Poti fi interesat si de