Preturile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel al ultimilor 10 ani

Preturile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel al ultimilor 10 ani


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut in septembrie, pentru a doua luna consecutiv, atingand cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, influentat de scumpirile la cereale si uleiuri vegetale, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna septembrie 2021, acest indice a crescut pana la 130 puncte, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa luna septembrie 2011, cu 1,2% peste nivelul inregistrat in luna august a acestui an si cu 32,8% mai mare decat in luna septembrie 2020.

 

In ultimul an pretul materiilor prime agricole a crescut semnificativ ca urmare a unor recolte mai mici dar si a cererii mari venita din China.

 

Cresterea din ultima luna a fost stimulata in primul rand de avansul preturilor la cereale, care au inregistrat o crestere de 2% comparativ cu luna august. In interiorul acestei categorii, preturile la grau au fost in frunte, cu un avans de 4% comparativ cu luna august si un avans de 41% comparative cu luna septembrie a anului trecut, din cauza unor disponibilitati limitate la export pe fondul cererii puternice.

 

"In randul cerealelor importante, graul va fi in centrul atentiei in saptamanile urmatoare in conditiile in care cererea trebuie sa fie testata in raport cu cresterea rapida a preturilor", a declarat economistul sef al FAO, Abdolreza Abbassian.

 

De asemenea, pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 1,7% in luna septembrie comparativ cu luna august si cu aproximativ 60% in ritm anual, in principal ca urmare a majorarii cotatiilor la uleiul de palmier, in contextul unei cereri robuste de importuri la nivel global si a ingrijorarilor cu privire la posibilitate ca deficitul de mana de lucru sa afecteze productia in Malaezia.

 

Tot joi, FAO a dat publicitatii si un set de noi estimari cu privire la productia mondiala de cereale in 2021, prognozand un maxim istoric de 2,800 miliarde de tone. Cu toate acestea FAO estimeaza ca productia va fi inferioara consumului global, care va fi unul de 2,811 miliarde tone, in conditiile in care FAO si-a majorat estimarile privind cantitatile de grau ce vor fi utilizate ca nutret pentru animale.

 

FAO se asteapta in prezent ca o cantitate de 776,7 milioane de tone de grau sa fie recoltate in 2021, in conditiile in care productiile mai mari din Europa de Est si Australia au compensate diminuarea productiei in Canada si Federatia Rusia.Poti fi interesat si de