Preturile mondiale la alimente au scazut usor in aprilie de la nivelul record atins in martie

Preturile mondiale la alimente au scazut usor in aprilie de la nivelul record atins in martie


Indicele global al preturilor produselor alimentare a scazut usor in luna aprilie, dupa ce in luna martie a urcat la un maxim istoric, dar cu toate acestea securitatea alimentara mondiala continua sa fie un motiv de ingrijorare din cauza conditiilor dificile de pe piata, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In luna aprilie 2022, acest indice a scazut cu 0,8% comparativ cu luna martie, pana la 158,5 puncte, fata de maximul istoric de 159,7 puncte atins in luna martie.

 

'Aceasta mica scadere este o veste binevenita, in special pentru tarile cu venituri mici, dar cu toate acestea preturile la alimente raman apropiate de maximele atinse recent, ceea ce reflecta tensiunile persistente pe piata si reprezinta o provocare la adresa securitatii alimentare mondiale', a subliniat economistul sef de la FAO, Maximo Torero Cullen.

 

Datele FAO arata ca, in pofida scaderii usoare din aprilie comparativ cu luna martie acestui an, indicele global al preturilor produselor alimentare este cu 29,8% mai mare decat era in luna aprilie a anului trecut, crestere care se datoreaza in parte si ingrijorarilor cu privire la impactul invaziei rusesti in Ucraina.

 

Reculul indicelui FAO in luna aprilie comparativ cu luna martie se datoreaza in primul rand unui declin de 5,7% inregistrat la pretul uleiurilor vegetale, pe masura ce solicitarile pentru rationalizare au dus la scaderea preturilor la uleiurilor de palmier, floarea soarelui si soia.

 

De asemenea, pretul cerealelor calculat de FAO a scazut cu 0,7% in luna aprilie, dupa un salt de 17% in luna martie. In interiorul acestei categorii, preturile internationale la grau au crescut cu 0,2%, dar aceasta crestere a fost contracarata de o scadere de 3% a preturilor la porumb. FAO subliniaza ca preturile la grau au fost afectate puternic de continuarea blocarii porturilor ucrainene si de ingrijorarile cu privire la starea culturilor din SUA, dar au fost temperate de majorarea livrarilor din India si de estimarile referitoare la exporturi peste asteptari din Rusia.

 

Pe de alta parte, preturile internationale la zahar au crescut cu 3,3% in luna aprilie, preturile la carne au crescut cu 2,2%, iar preturile lactatelor au crescut cu 0,9%.

 

Tot vineri, FAO a dat publicitatii si un set de noi estimari revizuite cu privire la productia mondiala de cereale in sezonul 2021/2022. FAO se asteapta la o productie mondiala de cereale de 2,799 miliarde de tone, cu 0,8% mai mult decat productia din sezonul 2019/2020. In cazul graului, FAO se asteapta in continuare ca productia mondiala sa creasca in 2022 pana la 782 milioane de tone si precizeaza ca aceasta prognoza ia in calcul o asteptata reducere cu 20% a suprafetelor recoltate in Ucraina precum si scaderea productiei din cauza secetei in Maroc.



Poti fi interesat si de