Preturile mondiale la alimente au scazut in aprilie, pentru a treia luna consecutiv

Preturile mondiale la alimente au scazut in aprilie, pentru a treia luna consecutiv


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a scazut in aprilie, pentru a treia luna consecutiv, afectat de impactul economic si logistic al pandemiei de coronavirus, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna aprilie 2020, acest indice a scazut cu 3,4%, comparativ cu luna martie 2020, si cu 3% fata de luna martie a anului trecut, pana la un nivel de 165,5 puncte.

 

Factorul principal care a stat la baza scaderii pretului global al alimentelor in luna martie a fost un declin de 14,6% al pretului zaharului, care a coborat la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani, in conditiile in care criza coronavirusului a afectat cererea de zahar, iar prabusirea pretului petrolului a redus nevoia de trestia de zahar pentru productia de etanol.

 

De asemenea, pretul uleiurilor vegetale a scazut cu 5,2%, afectat de scaderea cotatiilor la ulei de palmier, de soia si de rapita, in timp ce pretul lactatelor a scazut cu 3,6%, in urma unor contractii de doua cifre a preturilor la unt si lapte praf.

 

Pretul carnii a scazut cu 2,7%, revenirea partiala a cererii de import venita din China reusind sa echilibreze o diminuare a importurilor din alte parti. FAO a subliniat ca o serie de mari tari producatoare sufera de blocaje logistice, in timp ce masurile de carantina introduse in multe state au dus la o scadere semnificativa a vanzarilor.

 

"Pandemia afecteaza atat partea de cerere cat si de oferta pentru carne, inchiderea restaurantelor si diminuarea veniturilor gospodariilor ducand la un consum mai mic iar lipsa de mana de lucru, pe partea de procesare, afecteaza sistemele de productie", sustine economistul sef de la FAO, Upali Galketi Aratchilage.

 

In schimb, pretul cerealelor a scazut doar usor, deoarece preturile internationale la grau si orez au crescut semnificativ in timp ce preturile la porumb au scazut brusc, ca urmare a reducerii cererii pentru nutreturi si productia de biocombustibili.

 

In paralel, FAO a dat publicitatii noile sale estimari privind oferta si cererea mondiala de grau in sezonul agricol 2020/2021.

 

FAO estimeaza ca productia mondiala de grau va ajunge la 762,6 milioane tone, in linie cu cea din 2019. Organizatia se asteapta ca productiile mai mici de grau din Uniunea Europeana, Africa de Nord, Ucraina si SUA sa fie compensate de recolte mai mari in Australia, Kazahstan, Rusia si India.



Poti fi interesat si de