Preturile mondiale la alimente au revenit la minimul ultimilor doi ani

Preturile mondiale la alimente au revenit la minimul ultimilor doi ani


Indicele global al preturilor produselor alimentare a scazut in luna august, revenind la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, chiar daca preturile la orez au explodat dupa restrictiile la export anuntate de India, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In luna august 2023, acest indice a scazut cu 2,1%, pana la 121,4 puncte, de la nivelul revizuit de 124 puncte inregistrat in luna iulie. Valoarea din luna august 2023 este cu 24% sub maximul istoric atins in luna martie 2022, imediat dupa debutul invaziei rusesti in Ucraina.

 

Potrivit agentiei ONU cu sediul la Roma, scaderea din luna august s-a datorat declinului inregistrat la produse lactate, uleiuri vegetale, carne si cereale, care a contracarat avansul preturilor la orez, pana la maximul ultimilor 15 ani, dupa restrictiile la export anuntate de India.

 

Pretul mondial al lactatelor calculat de FAO a scazut cu 4% in luna august, comparativ cu iulie, ca urmare a declinului preturilor la lapte praf, dar si a preturilor la unt si branza. Preturile la carne au scazut si ele cu 3%, gratie in principal diminuarii cotatiilor la carnea de oaie, dar si a preturilor la carnea de porc, pui si vita.

 

Indicele preturilor la uleiuri vegetale a scazut cu 3,1% in luna august, in conditiile in care preturile mondiale la uleiul de floarea soarelui au scazut cu aproape 8% pe fondul diminuarii cererii la import si ofertei abundentei.

 

Preturile mondiale la cereale au scazut cu 0,7% in august, comparativ cu luna iulie, in principal ca urmare a unui declin de 3,8% a preturilor la grau, gratie recoltelor bune din emisfera nordica, precum si a faptului ca preturile la porumb au atins minimul ultimilor trei ani, gratie unei recolte record in Brazilia. In contrast, pretul mondial al orezului calculat de FAO a inregistrat in luna august un avans de aproape 10% de la o luna la alta, ca urmare a perturbarilor comerciale aparute dupa decizia Indiei de a interzice exporturile de orez alb de tip Indica.

 

Un alt produs alimentar la care preturile mondiale au crescut este zaharul, in cazul caruia FAO sustine ca preturile au crescut cu 1,3% in luna august, ca urmare a ingrijorarilor cu privire la impactul fenomenului meteo El Nino asupra culturilor de trestie de zahar.

 

Separat, FAO a dat vineri publicitatii un nou raport cu privire la cererea si oferta de cereale. FAO prognozeaza ca, in 2023, productia mondiala de cereale ar urma sa fie 2,815 miliarde de tone, mai mare cu 0,9% fata de cea din 2022 si la egalitate cu productia record din 2021. In timp ce productia mondiala de grau este prognozata sa scada cu 2,6% comparativ cu cea din 2022, productia mondiala de porumb ar urma sa atinga un nou record de 1,215 miliarde de tone, gratie unor randamente puternice in Brazilia si Ucraina.



Poti fi interesat si de