Preturile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Luni, 11 Noiembrie 2024
Luni, 11 Noiembrie 2024
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.
In octombrie, acest indice s-a situat la o medie de 127,4 puncte, in crestere de la nivelul de 124,9 puncte inregistrat luna precedenta si cu 5,5% mai mult decat valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut.
Luna trecuta, au crescut toate cotatiile, cu exceptia carnii, iar pretul uleiurilor vegetale a urcat cu peste 7%, pe fondul temerilor privind productia de ulei de palmier, a precizat FAO.
Persistenta temerilor privind perspectivele productiei de zahar din Brazilia in anul agricol 2024/2025 a sprijinit o crestere mai moderata a preturilor la zahar in octombrie. In septembrie, cotatiile la zahar au urcat cu 10,4%, iar in octombrie au inregistrat un avans de 2,6%.
Preturile la cereale au urcat cu 0,8% luna trecuta. Cotatiile la grau au crescut, in urma temerilor privind conditiile de plantare din emisfera nordica si in urma introducerii unui prag neoficial la pretul exporturilor de grau rusesc.
La produsele lactate s-a inregistrat o crestere a preturilor de aproape 2%, iar la carne s-a inregistrat un declin de 0,3%, in urma declinului pretului carnii de porc, in contrast cu avansul la carnea de vita, pe fondul majorarii cererii pe plan international.
Intr-un raport separat, FAO a redus usor estimarile privind productia mondiala de cereale in 2024 la 2,851 miliarde de tone, dupa ce anterior previziona un nivel de 2,853 miliarde de tone. Revizuirea indica o scadere de 0,4% a productiei mondiale de cereale in 2024, comparativ cu 2023, desi ramane la al doilea cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, se arata in raportul FAO.
In 2023, in topul importurilor de condimente s-au aflat ghimbirul (114.000 tone), boiaua (110.600...
Cu toate acestea, evolutia in fiecare stat membru a fost diferita, scrie EuroMeatNews.com. ...
Realitatea ne arata insa ca, in UE, consumatorii sunt bombardati cu tot mai multe mentiuni, logou...