Preturile alimentelor au scazut in iunie, dar raman aproape de nivelul record din martie

Preturile alimentelor au scazut in iunie, dar raman aproape de nivelul record din martie


Indicele global al preturilor produselor alimentare a scazut in iunie pentru a treia luna consecutiv, dar raman aproape de nivelul record din martie, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In iunie, acest indice a scazut la 154,2 puncte, fata de valoarea revizuita de 157,9 puncte atinsa in mai. In pofida scaderii inregistrate in iunie, acest indice este cu 23,1% mai mare decat in perioada similara din 2021, pe fondul cererii globale solide, a temerilor privind impactul invaziei rusesti in Ucraina si al conditiilor meteo nefavorabile, precum si al costurilor ridicate cu productia si transportul.

 

'Factorii care au provocat in primul rand nivelul ridicat al preturilor la nivel global sunt inca in joc', a apreciat economistul sef al FAO, Maximo Torero.

 

Potrivit FAO, preturile la cereale au scazut cu 4,1% luna precedenta, dar inca sunt cu 27,6% mai ridicate decat in iunie 2021. Pretul uleiurilor vegetale calculat de FAO a scazut cu 7,6% in iunie, comparativ cu mai, in urma majorarii productiei in principalele state producatoare si a perspectivelor privind cresterea livrarilor din Indonezia.

 

Si preturile mondiale la zahar au scazut cu 2,6% in iunie, comparativ cu luna precedenta, cresterea lenta a economiei mondiale afectand cererea. Preturile la carne au urcat cu 1,7% luna precedenta, atingand un nou nivel record, in timp ce preturile la lactate au crescut cu 4,1% in iunie, comparativ cu mai.

 

Tot vineri, FAO a dat publicitatii si un set de estimari cu privire la productia mondiala de cereale in 2022. FAO se asteapta la o crestere a productiei globale de cereale pana la 2,792 miliarde de tone, fata de previziunea precedenta, de 2,784 milioane de tone, dar cu 0,6% sub nivelul productiei mondiale de cereale in 2021.



Poti fi interesat si de