Preturile alimentelor au continuat sa creasca in octombrie
Vineri, 06 Noiembrie 2020
Vineri, 06 Noiembrie 2020
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In octombrie 2020, acest indice a crescut pana la 100,9 puncte, de la o valoare usor revizuita de 97,8 puncte in luna septembrie.
Potrivit FAO, preturile la cereale au urcat cu 7,2% in octombrie, comparativ cu luna septembrie, si cu 16,5% raportat la aceeasi luna a anului trecut.
“Aceasta crestere a fost sustinuta in principal de preturile la grau, pe fondul reducerii disponibilitatilor de export, conditiilor slabe din Argentina si vremii secetoase care afecteaza insamantarile cu grau de iarna in Europa, America de Nord si regiunea Marii Negre”, a subliniat FAO.
Preturile la zahar au urcat cu 7,6%, comparativ cu luna septembrie, si cu 9,3% in ritm anual, o miscare influentata in principal de perspectivele unor productii mai mici in Brazilia si India, primii doi producatori mondiali.
Preturile la lactate au urcat cu 2,2%, comparativ cu luna precedenta, in conditiile in care toate segmentele din acest sector au inregistrat cresteri, in special la branza.
Pretul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,8% in octombrie, gratie unor cotatii mai mari la uleiul de palmier si cel de soia. In schimb, preturile la uleiul de rapita au scazut pe fondul incertitudinilor cu privire la cererea in Uniunea Europeana, pe fondul pandemiei de COVID-19.
Preturile la carne, in contrast, au scazut cu 0,5% comparativ cu luna precedenta, octombrie fiind a noua luna de scadere a acestui indice de la inceputul anului. FAO precizeaza ca evolutia a fost influentata de scaderea preturilor la carnea de porc, ca urmare a efectului restrictiilor la import introduse de China pentru carnea de porc din Germania, dupa descoperirea unor cazuri de pesta porcina africana in cea mai mare economie europeana.
FAO si-a revizuit in jos, pentru a doua luna, estimarile privind productia mondiala de cereale in 2020. Conform noilor estimari, productia mondiala de cereale in 2020 va fi cu 13 de milioane de tone mai mica decat prognoza in septembrie, in principal ca urmare a “unei productii mai mici de porumb in Uniunea Europeana si Ucraina, unde conditiile meteo negative au afectat perspectivele de productie”, sustine FAO. Cu toate acestea, Organizatia se asteapta ca, per total, recolta mondiala de cereale in acest an sa atinga un nivel record de aproape 2,75 miliarde de tone, in crestere cu 1,6% comparativ cu nivelul din 2019.
“Perspectivele pentru recolta de grau din 2021, care a inceput sa fie insamantat in emisfera nordica, sunt in general solide, reflectand asteptarile privind majorarea suprafetelor cultivate ca raspuns la preturile mai mari din mai multe tari producatoare, in special din UE “, subliniaza FAO.
In aceste conditii, FAO se asteapta ca stocurile mondiale de cereale la finalului sezonului 2021 sa ajunga la 876 milioane de tone, in scadere cu 13,6 milioane de tone fata de precedenta estimare publicata luna trecuta.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...