Plangere la Comisia Europeana impotriva sacrificarii mieilor direct la ferma pentru comercializare
Marti, 07 Aprilie 2020
Marti, 07 Aprilie 2020
"Fermele nu au lucratori echipati si instruiti pentru ucidere. ANSVSA a legalizat o barbarie demna de epoca de piatra, incalcandu-si menirea pentru care isi desfasoara activitatea, protectia animalelor", acuza Gabriel Paun, directorul UE al Animals International.
Decizia ANSVSA vine ca solutie la pandemia Covid-19, dar reprezinta o incalcare a regulamentului CE 1099/2009 privind protectia animalelor in timpul sacrificarii. "Mieii vor indura o suferinta inutila din cauza lipsei echipamentelor necesare si de instruire a lucratorilor. Nu exista echipamente de asomare si de retentie a animalelor la ferme. ii vor lega cu franghii si le vor taia beragata pe viu. Nimeni nu ii va verifica deoarece nu exista suficienta capacitate de control.", avertizeaza Paun.
"Ne exprimam dezacordul fata de ordinul ANSVSA. Am denuntat ani la rand incalcarea legislatiei in lipsa acestei derogari. Am documentat abuzuri la manipularea animalelor, lipsa echipamentelor de retentie, asomare defectuoasa, durata mare de timp intre asomare si taiere, transarea animalului cand inca era viu, lipsa de instruire chiar si la veterinarii aflati in control, dar si a macelarilor. Acum ca au lasat chiar si fermierii sa ucida mieii pe loc ne confruntam cu un masacru legalizat”, a spus Silvia Meriggi, project manager al Animals Angels.
In opinia celor 2 organizatii, starea de urgenta cauzata e Covid-19 nu justifica derogarea ANSVSA de la Reg CE 1099/2009. Legislatia europeana permite sacrificarea animalelor pentru carne se poate face doar in locuri autorizate (abatoare) si de catre persoane instruite, obligatii care nu pot fi asigurate la ferme. Problema distantelor mari de la ferme la abatoare invocata de ANSVSA este una veche in Romania, iar derogarea nu o va rezolva ci va incuraja doar regulile de igiena si de bunastare animala. ”Sacrificarea la ferme nu va preveni oamenii sa interactioneze direct. Din contra, iii va expune la Coronavirus. Pentru a reduce riscurile, fermierii ar putea duce mieii la abatoarele autorizate si apoi sa vanda carnea prin mijloace autorizate unde oamenii poarta masca, manusi, pastreaza distanta, iar politia patruleza.”,a adaugat Meriggi.
Animals International si Animals Angels cer:
- Comisiei Europene sa anuleze derogarea ANSVSA si sa ancheteze respectarea Regulamentului EC 1099/2009 in Romania pe durata sarbatorilor de Paste la sacrificarea mielilor
- ANSVSA sa comunice public rezultatele controalelor la nivel national din perioada 30.03.2020 - 18.04.2020 care vizeaza verificarea respectarii legislatiei pentru bunastarea animalelor si sanatatii publice in timpul transportului, sacrificarii si comercializarii mielului de Paste.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...