Piata carnii de miel din UE se prabuseste chiar inainte de Paste

Piata carnii de miel din UE se prabuseste chiar inainte de Paste


Criza coronavirus provoaca incertitudini pe piata carnii de miel din UE, creand o situatie fara precedent.

Sectorul carnii de miel din Marea Britanie se confrunta cu o scadere accentuata a cererii dar si a preturilor. Astfel, mielul viu se vinde cu pana la 37 de lire sterline mai putin, scrie EuroMeatNews.com.

 

"O schimbare atat de accentuata este aproape inedita. Au existat unele zvonuri conform carora Franta isi inchide granitele pentru exporturile din Marea Britanie. Nu este cazul, granitele dintre noi si Franta raman deschise traficului comercial, desi sunt unele controale suplimentare. Produsele alimentare au prioritate la frontierele statelor din UE, iar soferii de camioane au dreptul temporar sa lucreze in zilele de duminica in Franta pentru a ajuta fluxul comercial", a comentat Rebecca Wright, analist Carne rosie in cadrul Departamentului de Dezvoltare a Agriculturii si Horticulturii din Marea Britanie (AHDB).

 

Cu toate acestea, este de asteptat ca lantul de aprovizionare in interiorul UE sa fie afectat de restrictiile impuse de diferite state si, in plus, cu sectorul HoReCa blocat in aproape toata Europa, se estimeaza ca cererea pentru carnea de miel sa ramana scazuta, in ciuda faptului ca sarbatoarea de Paste se apropie.

 

Si in Franta, cererea pentru carnea de miel este la un nivel foarte scazut. Asa cum s-a intamplat si in Marea Britanie, oamenii au cumparat de panica si si-au facut stocuri, pe care le consuma acum. Restrictiile suplimentare de deplasare va duce din nou la o crestere a volumelor de cumparaturi, dar cu siguranta oamenii vor cumpara mai degraba carne de pui si de porc decat carne de miel sau vita, care sunt mai scumpe.

 

Cererea pentru carnea de miel de Paste va fi scazuta in toata Europa, spun analistii. Astfel, oferta de pulpe de miel va fi semnificativa, pentru ca erau materia prima importanta pentru multi din HoReCa, de exemplu. Unii retaileri si-au anulat campaniile de promovare a acestui produs.

 

“Consumul de carne de miel depindea foarte mult de activitatea restaurantelor si pub-urilor. Acum, cu ele inchise si cu oamenii care gatesc mai mult acasa, se vor consuma alte tipuri de carne si in portii mai mici”, a mai spus Rebecca Wright in analiza sa.

 

 

 

 



Poti fi interesat si de