Phil Hogan: Ne gandim la masuri pentru a ajuta fermierii afectati de pesta porcina

Phil Hogan: Ne gandim la masuri pentru a ajuta fermierii afectati de pesta porcina


Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, a declarat ca la nivelul Comisiei Europene se are in vedere acordarea unui sprijin financiar pentru a ajuta fermierii romani afectati de pesta porcina africana.

"Discutand despre pesta africana, amandoi ne-am anuntat perspectivele si impresiile vizavi de felul in care a evoluat aceasta boala. In termeni de a detecta boala, faptul ca am detectat peste 800 de focare, arata ca sistemul de detectie in Romania functioneaza bine. Pentru a putea eradica in timp util si pentru a mentine situatia care se afla in momentul de fata, am discutat ce alte masuri financiare, sanitar-veterinare si similare pot fi luate pentru a mentine situatia intr-un punct bun. Avand in vedere ca peste 75% din ceea ce inseamna porci la nivel de gospodarie singulara se afla in Romania si sunt masuri care sunt foarte greu de implementat si luat. Si, desigur, pe langa control, supraveghere si interventie ne gandim si la masuri financiare pentru a ajuta fermierii in aceste situatii, astfel incat sa treaca peste aceste momente. Guvernul a notificat Comisia Europeana recent pentru a putea implementa cat mai usor masurile de biosecuritate, astfel incat eliminarea bolii sa fie cat mai timpurie. Cand vom primi mai multe detalii in urmatoarele zile, ne vom putea uita foarte atent la cererea Romaniei si vom sti foarte exact ce masuri putem lua pentru a ajuta Romania", a declarat Phil Hogan in cadrul declaratiilor comune sustinute, joi, la Palatul Victoria, alaturi de prim-ministrul Viorica Dancila.

 

Oficialul european a mentionat ca, deja, de la nivelul Comisiei s-au alocat 2 milioane de euro pentru "partea de ajutor sanitar-veterinar".

 

"Acum ne uitam la programul de dezvoltare rurala sa vedem cum putem ajuta fermierii (...) pe aceasta speta", a spus Hogan.

 

El a adaugat ca a discutat cu premierul roman si vizavi de plafonarea pentru plata de redistributie directa si platile directe pentru fermele mici si medii.

 

"Asteptam orice idee pozitiva care poate veni pentru a ne putea ajuta sa-i mentinem in afaceri pe fermierii mici si mijlocii aflati in aceste situatii. Prin BEI si alte fonduri de investitii europene vom incerca sa dam un ajutor in aceasta speta. Mai tarziu va vom oferi cateva detalii despre aceasta schema de ajutor financiar", a spus Hogan.

 

Comisarul european a multumit, totodata, Guvernului de la Bucuresti pentru sprijinul fata de Politica Agricola Comuna si in special pentru partea de finantare.

 

"Ati fost foarte puternici suporteri ai politicilor traditionale de coeziune si Politica Agricola Comuna. Acest suport nu este uitat si cu siguranta se va tine cont, in special, cand discutam bugetul pentru urmatoarea perioada de timp. Tinem cont ca actuala politica de dezvoltare rurala a avut succes mare. La 40% aveti cea mai mare rata de absorbtie a oricarui program de dezvoltare rurala din cadrul UE ", a declarat Hogan.

 

Oficialul european a punctat impactul financiar al iesirii Marii Britanii din UE si perspectivele viitorului buget al UE in acest context.

 

"Desigur, datorita deciziei Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana ne aflam intr-o situatie de constrangere bugetara. Asta inseamna ca pierdem 12 miliarde de euro pe care Marea Britanie le-ar fi livrat la bugetul consolidat al UE. De aceea exista foarte multe tari care tintesc la o reducere a acestor fonduri pentru partea europeana in contextul dat. Pentru Romania si politicile traditionale la care adera am reusit la un nivel foarte rezonabil, spun eu, sa mentinem nivelul de finantare (...) mai ales pentru pilonul I pentru Romania. Pe buna dreptate ati sesizat reducerea de 16% (a bugetului privind dezvoltarea rurala - n.r.) care poate fi totusi negociata in urmatoarele luni cu ceilalti prim-ministri. Comisarul Cretu a facut o treaba foarte buna in a creste pe cealalta parte fondurile pentru Romania, pe coeziune", a declarat Hogan.

 

El a spus ca a discutat cu premierul roman si despre "lantul alimentar si despre practicile neloiale, care sunt acum in dezbatere in Parlamentul European".

 

"Si datorita efectelor nefaste pe care le au asupra consumatorilor si fermierilor din Romania, doamna premier este nerabdatoare sa puna in aplicare aceste concluzii si decizii. Trebuie sa eliminam aceste practici neloiale si din piata, dar si din lantul agroalimentar, astfel incat fermierii romani sa poata sa beneficieze de aceste servicii", a declarat Hogan.



Poti fi interesat si de