Peste 400 de focare de pesta porcina mai sunt active in Romania
Luni, 09 Noiembrie 2020
Luni, 09 Noiembrie 2020
Numarul focarelor active este in scadere fata de ultima raportare a Autoritatii din 24 octombrie, cand au fost consemnate 529 de focare.
Cele mai multe focare sunt in judetele Teleorman, respectiv 70, Gorj - 38, Arad - 36, Iasi - 26, cate 22 in Alba si Dolj, Satu Mare -21, iar in Bihor, Ialomita si Maramures cate 20.
In intervalul 29 octombrie - 4 noiembrie 2020 au fost inregistrate 11 focare noi si au fost stinse 56.
De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost diagnosticate 3.963 de cazuri la mistreti in 38 de judete. In conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreti se sting dupa cel putin doi ani de la aparitia lor.
ANSVSA a efectuat o analiza a situatiei PPA in Romania de la diagnosticarea primului focar in iulie 2017, la Satu Mare, pana la data de 1 noiembrie 2020, in baza unui studiu efectuat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimente lor pentru Romania, tinandu-se cont de evolutia si analiza factorilor de risc epidemiologici.
Conform studiului, in 2020 se estima o crestere a numarului de focare fata de anul 2019, dar totusi, prin masurile luate de autoritatile din Romania, dar si prin restrictiile impuse pe perioada starii de urgenta, numarul acestora a fost redus pe parcursul acestui an. Miscarea necontrolata a porcinelor constituie unul din principalii factori de risc pentru difuzarea bolii.
Din anchetele epidemiologice rezulta ca principalele cauze care duc la aparitia de noi focare de pesta porcina africana sunt: numarul mare de mistreti, in unele fonduri de vanatoare fiind depasita densitatea maxima de 0,5 mistreti/kmp din cauza nerespectarii cotelor de vanatoare; nerealizarea cerintei de a se vana intreg efectivul de mistreti in zonele infectate, conform Hotararii nr. 3/2019 a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta; neefectuarea supravegherii pasive in sensul de necolectare a cadavrelor de mistreti in vederea testarii in directia PPA si neutralizarii ulterioare; vanzarea/cumpararea porcinelor domestice fara documente sanitar-veterinare care sa ateste statusul de sanatate; iesirea porcinelor din zonele de protectie si supraveghere stabilite in jurul focarelor (minim 10 km), in conformitate cu cerintele Directivei 2002/60/CE.
De asemenea, alte cauze care duc la raspandirea PPA sunt miscarile necontrolate de porcine realizate de comerciantii ilegali de animale vii; sacrificarea porcinelor bolnave fara anuntarea medicului veterinar si conservarea produselor provenite de la acestea, tinand cont ca datele stiintifice au demonstrat ca virusul rezista in produse congelate/conservate ani de zile; administrarea de resturi alimentare netratate termic in hrana porcilor; nerespectarea masurilor de biosecuritate in special in gospodariile populatie, dar si in unele exploatatii comerciale.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...