Peste 2,5 milioane de controale, efectuate de ANPC in ultimii 30 de ani

Peste 2,5 milioane de controale, efectuate de ANPC in ultimii 30 de ani


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a efectuat, in ultimii 30 de ani, peste 2,5 milioane de actiuni de control, care au cuprins mai mult de 1.000 de tematici nationale, a declarat directorul general al institutiei, Paul Anghel, intr-o conferinta ce a marcat implinirea a 30 de ani de la infiintarea ANPC.

"Au fost efectuate peste 2,5 milioane de actiuni de control, care au cuprins peste 1.000 de tematici nationale. Au fost primite peste 1,3 milioane de sesizari. A fost asigurata consilierea gratuita a peste 7.000 de operatori economici. A fost dispusa interzicerea de la comercializare si retragerea din circuitul consumului uman ale unor produse neconforme in valoare de 145 de milioane de lei noi", a afirmat Paul Anghel.

 

Directorul general al ANPC a mentionat ca valoarea amenzilor aplicate in aceasta perioada de institutie a atins suma de 1,8 miliarde de lei.

 

"Au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de 1,8 miliarde de lei noi. In fiecare an am desfasurat, chiar daca in conditii mai vitrege cateodata, cu bugete reduse, Comandamentul Litoral, Comandamentul Delta Dunarii si in perioadele de iarna, in zonele unde exista un dever mare de consumatori, am desfasurat comandamentele de iarna, fie ca vorbim de Ranca-Novaci, fie ca vorbim de Cluj - Baile Felix, fie ca vorbim de zona montana, de Bran - Moieciu - Brasov - Poiana Brasov sau de Valea Prahovei. De asemenea, ori de cate ori au existat evenimente gen Untold, Neversea, colegii nostri comisari au consiliat operatorii economici si au efectuat actiuni de control acolo unde au existat zone aglomerate de consumatori pentru o anumita perioada. Trebuie subliniat ca suntem institutia care a marcat pionieratul in domeniul etichetarii produselor alimentare din Romania, prin elaborarea primului act normativ, respectiv HG 784/1996", a precizat Paul Anghel.

 

Directorul general al ANPC a subliniat ca ultimul raport al Comisiei Europene arata ca ANPC si-a imbunatatit constant modul de cooperare cu Comisia Europeana si cu celelalte state membre.

 

"Conform celui mai recent raport de evaluare al Comisiei Europene, din decembrie 2021, ANPC si-a imbunatatit constant modul de cooperare cu celelalte state membre si cu Comisia Europeana prin intermediul sistemului de informare a pietei interne, iar colegii de la Comisia Europeana spuneau ca modulul CPC s-a evidentiat prin rezultate excelente inregistrate in utilizarea platformei", a adaugat Paul Anghel.

 

La randul sau, presedintele ANPC, Horia Constantinescu, a mentionat ca in prezent institutia lucreaza la modificarea unor acte normative care sa permita ANPC autofinantarea.

 

"Lucram la proiectul evaluarii activitatii, pentru ca ne dorim aliniere din punct de vedere al dotarilor al fiecaruia dintre comisariate. Lucram la acest moment la elaborarea sau modificarea unor acte normative, pentru ca asa cum alte autoritati pot obtine venituri din consiliere, din sfaturi, din avizare, si aceasta autoritatea trebuie sa aiba dreptul de a se autofinanta pentru anumite segmente. Suntem intr-o avansata discutie cu colegii de la Metale Pretioase, o sursa importanta de venit atat pentru Guvern, dar ne dorim s-o facem sursa importanta de venit si pentru autoritatea noastra. Incercam la acest moment sa punem pe masa Guvernului faptul ca si noi contam din punct de vedere al incasarilor, pentru a putea obtine acordul dansilor pentru a gestiona macar parte dintre venituri si sa avem un orizont de timp mai mult decat rezonabil pana la care vom putea asigura toate cele necesare. Sunt multe proiectele la care se lucreaza, dar le-am spus pe cele care sunt deja avansate, care sunt in procedura de atribuire sau in procedura de evaluare a colegilor de la Juridic, pentru a putea fi puse pe masa Guvernului", a declarat Horia Constantinescu.



Poti fi interesat si de