Peste 13 milioane de pasari au fost sacrificate in Franta, din cauza gripei aviare

Peste 13 milioane de pasari au fost sacrificate in Franta, din cauza gripei aviare


Peste 13 milioane de pasari au fost sacrificate in Franta incepand din luna noiembrie a anului trecut si pana in prezent, pentru a opri raspandirea gripei aviare, a declarat pentru Reuters, un oficial din Ministerul francez al Agriculturii.

Franta s-a confruntat cu o crestere exploziva a numarului de focare de gripa aviara, un virus despre care se crede ca a fost adus in tara de pasarile salbatice migratoare. Sacrificarile de pasari s-au inmultit, dupa ce virusul a ajuns in principalele regiuni din Franta unde sunt crescute pasari.

 

De la descoperirea primului focar, in data de 26 noiembrie 2021, si pana in data de 8 aprilie 2022, un numar de 1.230 de focare de gripa aviara au fost inregistrate in randul fermelor din Franta, arata datele publicate pe pagina de Internet a Ministerului Agriculturii, ceea ce inseamna o crestere de peste 10% in opt zile.

 

Raspandirea rapida a virusului gripei aviare a provocat ingrijorari in randul guvernelor si industriei cresterii pasarilor, din cauza efectului devastator pe care il poate avea asupra efectivelor, posibilitatii introducerii unor restrictii comerciale si riscul de transmitere in randul oamenilor.

 

In mod obisnuit, crizele care au legatura cu gripa aviara sunt limitate in zona de sud-vest a Frantei, in special in crescatoriile de rate destinate productiei de foie gras. Anul trecut au fost inregistrate 500 de focare de gripa aviara in crescatoriile de pasari din Franta si 3,5 milioane de animale, in principal rate, au fost sacrificate.

 

In total, 34 de tari europene au fost afectate de virusul gripei aviare in acest an. Pe langa crescatoriile de pasari din Franta, cele din nordul Italiei au fost si ele afectate in mod deosebit, cu 18 milioane de pasari sacrificate.

 

Gripa aviara este o boala virala foarte contagioasa, care apare in principal la pasarile de curte si la pasarile de apa salbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicata sau scazuta (HPAI, respectiv LPAI), in functie de caracteristica moleculara a virusului si de capacitatea acestuia de a provoca boli si mortalitate la pui.

 

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase, precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena, trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.

 



Poti fi interesat si de