Pesta porcina africana. Peste 350.000 de porci ucisi

Pesta porcina africana. Peste 350.000 de porci ucisi


Sute de oameni si-au pierdut locurile de munca pana in acest moment

Ultimele statistici privind evolutia pestei porcine arata ca numarul porcilor ucisi va depasi 350.000 in urma confirmarilor de focare din judetele Tulcea si Braila, iar numarul locurilor de munca desfiintate va fi de ordinul sutelor.

 

Dupa ce Carniprod (Tulcea) a deschis lista neagra cu 45.000 de porci ucisi si 150 de locuri de munca desfiintate, confirmarile de focare din judetul Braila - Tichilesti si Gropeni - vor adauga 200.000 la numarul de porci ucisi si 600 de posturi la numarul locurilor de munca desfiintate. Pana la acel moment, totalul la nivel national al porcilor ucisi era deja de peste 70.000 in ferme si aproape 50.000 in gospodarii ale populatiei, astfel ca numarul eutanasierilor va trece de 350.000, anunta Mediafax.

 

Reprezentantii fermierilor si liderii asociatiilor de consumatori acuza autoritatile ca eutanasiaza inclusiv porci sanatosi, nefiind capabile sa identifice boala la fiecare animal in parte, si ca le refuza crescatorilor posibilitatea de a evacua porcii sanatosi din zonele confirmate ca fiind focare de pesta porcina africana. In plus, observand agresivitatea cu care se raspandeste boala, fermierii sunt convinsi ca Romania a fost (si, probabil, mai este) tinta unor atacuri bio-teroriste, astfel ca a devenit necesara interventia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Iar presedintelui Klaus Iohannis i se cere sa instituie starea de necesitate - necesara adoptarii unor masuri mai ferme si urgente, dar si ca baza juridica pentru rezilierea de contracte sau acordarea de despagubiri si de scutiri fiscale.

 

Sambata, pesta porcina africana a fost confirmata la cea mai mare ferma de porci din Romania si a doua ca marime din Europa - complexul din localitatea Gropeni, judetul Braila, care adaposteste aproape 140.000 de porci. Toate animalele din ferma vor fi eutanasiate. Initial, existenta pestei porcine africane a fost confirmata de un laborator veterinar din Braila, dar pentru confirmarea oficiala a virusului a fost nevoie si de o confirmare a Laboratorului National de Referinta din Bucuresti. Rezultatele analizelor facute in Capitala au venit sambata si au confirmat contaminarea cu virusul pestei porcine africane la ferma din Gropeni, judetul Braila. Astfel, toti porcii din ferma - aproximativ 140.000 de animale - vor fi eutanasiati, iar operatiunea va incepe luni, fiind necesare pregatiri din cauza numarului foarte mare de animale care vor fi sacrificate.

 

Confirmarea de la Gropeni apare la scurt timp dupa ce virusul a fost confirmat la un alt complex din judetul Braila, in localitatea Tichilesti, unde erau 35.000 de porci.

 

Cele mai recente statistici, anuntate miercuri de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), aratau ca pesta porcina africana evolueaza in doua zone geografice, fiind confirmate in prezent 727 de focare, situate in 156 de localitati din 10 judete.

 

„In zona de nord-vest a Romaniei, boala evolueaza in 3 judete, Satu-Mare, Salaj si Bihor, prezenta virusului fiind confirmata in 14 localitati. Au fost ucisi 1.382 de porci domestici si au fost afectati 14 porci mistreti. In zona de sud-est, boala a fost confirmata in 142 de localitati, din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi si Ilfov. Au fost ucisi 46.286 de porci domestici din gospodariile populatiei, iar in 8 exploatatii comerciale de mare capacitate, pana la data de 22 august 2018, au fost ucisi 70.036 de porci”, a mentionat ANSVSA.

 

Detaliat, situatia evolutiei focarelor de PPA se prezinta astfel:

Regiunea de nord-vest

- Judetul Satu-Mare - 7 focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti;

- Judetul Bihor - 28 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret;

- Judetul Salaj - 3 cazuri la mistreti.

Regiunea de sud-est

- Judetul Tulcea - 514 focare, din care 508 focare in gospodariile populatiei, un focar intr-o exploatatie comerciala de tip A, 4 focare in exploatatii comerciale industriale, un focar intr-un abator apartinand unei exploatatii comerciale si 17 cazuri la mistreti;

- Judetul Braila - 29 de focare in gopodariile populatiei si 2 in exploatatii comerciale;

- Judetul Constanta - 53 de focare in gospodariile populatiei;

- Judetul Ialomita - 89 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret;

- Judetul Galati - 2 focare in gospodariile populatiei;

- Judetul Ilfov - un focar intr-o anexa a unei stane;

- Judetul Calarasi - 2 focare in gospodariile populatiei.

 

„Sunt complet familiarizat cu faptul ca restrictiile veterinare au efecte economice asupra crescatorilor de porci din zonele in cauza. Articolul 220 al Regulamentului UE Nr. 1308/2013, care stabileste organizarea comuna a pietelor produselor agricole, ofera posibilitatea de a adopta masuri pentru sustinerea pietei, care sunt de natura exceptionala si temporara. Acest tip de masura de sustinere a pietei poate fi acordat doar pentru o perioada scurta de timp pentru a completa masuri veterinare tintite. Aceste masuri nu sunt, sub nici o forma, menite sa ofere ajutor financiar continuu in zonele restrictionate”, a precizat comisarul european, in scrisoarea catre Laurentiu Rebega.



Poti fi interesat si de