Pesta porcina africana influenteaza major sectorul agricol din UE

Pesta porcina africana influenteaza major sectorul agricol din UE


Epidemia de pesta porcina africana din China si tranzitia spre proteinele pe baza de plante in diete ar putea modifica pietele agricole din Uniunea Europeana in urmatorii zece ani, ducand la o fluctuatie a preturilor la carnea de porc si la o cultivare mai mare de leguminoase si soia, transmite Reuters.

Criza de pesta porcina africana a decimat efectivele de porci din China, declansand o crestere semnificativa a importurilor de carne de porc si o majorare a preturilor.

 

Comisia Europeana sustine intr-un raport ca exporturile anuale de carne de porc din UE ar putea ajunge la un nivel maxim de peste patru milioane de tone in jurul anului 2022, in functie de cat de rapid vor fi refacute efectivele de porci din China, comparativ cu exporturi in valoare de aproximativ 2,7 milioane tone anul trecut. Ulterior, exporturile de carne de porc se vor mai reduce, pana la 3,4 milioane tone in anul 2030, dar chiar si asa va fi vorba de un volum mult superior celui inregistrat inainte de epidemia de pesta porcina africana din China, estimeaza Executivul comunitar.

 

"Preturile ar urma sa ramana la un nivel ridicat pana cand isi revine productia chineza si ar putea sa scada brusc in functie de viteza cu care va avea loc revenirea si cat de mult va creste productia competitorilor UE", a apreciat Comisia Europeana, referindu-se la SUA, Brazilia si Canada.

 

Cu toate acestea, Comisia atrage atentia ca exista si un element de incertitudine cu privire la posibilitatea ca principalii exportatori de carne de porc din UE (Germania, Spania, Danemarca si Franta) sa fie afectati si ei de epidemia de PPA, descoperirea oricarui focar major riscand sa le afecteze exporturile. In prezent, un numar de zece state membre UE sunt afectate de epidemia de pesta porcina africana, in primul rand fiind Bulgaria si Romania.

 

Executivul comunitar sustine ca orice scadere a pretului carnii de porc este putin probabil sa stimuleze cererea in Europa, care este dominata de produsele ieftine din carne de pui. Consumul de carne de pui este in crestere constanta, iar Comisia se asteapta ca aceasta tendinta sa continue, in conditiile in care ingrijorarile consumatorilor cu privire la sanatate, mediu si bunastarea animalelor vor duce la diminuarea cererii pentru alte tipuri de produse din carne.

 

Aceleasi ingrijorari ar urma sa duca la cresterea culturilor cu un continut bogat in proteine.

 

Astfel, suprafata cultivata cu leguminoase in UE ar urma sa se extinda pana la 2,5 milioane hectare in 2030, comparativ cu 1,5 milioane hectare in acest an, in tip ce suprafata cultivata cu soia boabe va creste pana la 1,3 milioane hectare de la un milion de hectare.

 

Culturile cu continut bogat in proteine ar putea beneficia si de cresterea cererii pentru produse lactate de la animale care nu au fost expuse la substante modificate genetic, ceea ce inseamna ca ar putea inlocui soia modificata genetic in furajele animalelor, adauga Comisia.

 

Rapita va ramane cea mai importanta cultura de oleaginoase, avand in vedere valoarea sa in rotatia culturilor si posibilitatea de a fi utilizata in hrana animalelor ca furaj ce nu contine substante modificate genetic, adauga executivul comunitar.



Poti fi interesat si de