Pesta porcina africana a ajuns si la o a treia ferma din Tulcea
Marti, 21 August 2018

Marti, 21 August 2018
"In judet, avem trei exploatatii comerciale in care s-a identificat PPA, cea din apropiere de municipiu, cea din Satu Nou si ferma din Vacareni, aceasta exploatatie de crestere si ingrasare a porcului avand un efectiv de 1.800 de capete. Maine (marti, n.red.), vor incepe operatiunile de ucidere a suinelor din ferma din Vacareni", a declarat directorul DSVSA, Mitica Tuchila.
DAB Zootehnica are in exploatatie 1.800 de capete de porcine.
In gospodariile populatiei din judet, in prezent, sunt active 507 focare unde 377 de suine au murit din cauza PPA, iar alte 3.031 au fost sacrificate, pentru prevenirea extinderii focarelor.
Medicii veterinari tulceni au inceput luna trecuta actiunile de ucidere preventiva a porcilor din mai multe localitati din judet, actiuni care presupun sacrificarea tuturor suinelor dintr-o localitate in care s-a identificat PPA, pentru a izola focarele de restul judetului, iar aceste actiuni preventive continua in prezent.
"La Peceneaga, am incheiat actiunea. Mai avem o echipa la Ostrov care urmeaza sa incheie procedura zilele urmatoare si vom continua cu Grindu si Garvan. Am facut uciderea preventiva in nordul judetului, acolo unde boala a aparut, in partea de est a judetului, unde presiunea virala a fost destul de mare ca urmare a contactului mistretilor cu populatia de porci domestici crescuti in stare de semi-libertate si acum avem o presiune in partea de vest, presiune care vine din Insula Mare a Brailei. Uciderea preventiva se face in toate tarile, zonele in care au aparut sau evolueaza boli majore. Una dintre aceste boli majore este si PPA pe care o putem considera o panzootie", a mai spus directorul DSVSA.
Potrivit sursei, numarul suspiciunilor noi de PPA din judet a scazut in ultima perioada.
"Aceasta diminuare se datoreaza probabil faptului ca am intrat cu actiunile de ucidere preventiva, iar numarul de porci a scazut, precum si faptului ca boala a cuprins deja un numar mare de localitati", a conchis directorul Tuchila.
PPA activeaza in Romania de aproape un an, in zona de nord-vest, insa din luna iunie a acestui an, atunci cand s-au identificat primele focare in zona de sud-est a Romaniei, in Delta Dunarii, evolutia virusului a devenit agresiva, conform autoritatilor nationale.
Pe langa cele circa 1.800 de suine care vor fi sacrificate in complexul din Vacareni, din cauza virusului PPA, in celelalte doua ferme au fost ucisi 48.034 de porci, respectiv 20.289 de porci.
Punctele de lucru si abatorul uneia dintre cele doua ferme au fost deschise saptamana trecuta, insa ferma aceleiasi societati in care a fost identificat virusul continua sa fie inchisa, conform procedurilor sanitar-veterinare in vigoare.
In judet, sunt inregistrate patru exploatatii comerciale de suine.
PPA nu afecteaza oamenii, dar are impact la nivel social si din punct de vedere economic. Aceasta boala virala a porcinelor domestice si salbatice are o evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc, iar pentru ea nu exista vaccin si nici tratament. Boala nu este periculoasa pentru oameni, insa ei pot reprezenta o sursa de infectie prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate in focare si nerespectarea normelor sanitar-veterinare.
Aceasta initiativa are ca scop stimularea economiilor locale si promovarea dezvoltarii durabile a...
"Acest acord - echilibrat, echitabil şi realist - deschide un nou capitol în relaţiile come...
În schimb, producţia de carne de pasăre a crescut cu 9,4%, până la 791.000 de tone. ...