Pe 16 octombrie incepe plata in avans pentru fermieri
Joi, 03 Octombrie 2019
Joi, 03 Octombrie 2019
Conform unui comunicat de presa al Guvernului, platile prevazute in actul normativ se acorda potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Astfel, prin acest act normativ au fost aprobate cuantumurile pentru platile directe in sectorul vegetal, respectiv schema de plata unica pe suprafata (102,6082 euro/hectar), plata redistributiva pentru intervalele intre 1 si 5 hectare, inclusiv (5 euro/hectar) si peste 5 hectare si pana la 30 hectare, inclusiv (48,7127 euro/hectar), plata pentru inverzire (59,3201 euro/hectar) si plata pentru tinerii fermieri (31,2477 euro/hectar). Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru incadrarea in plafonul financiar alocat, pe baza suprafetelor determinate, precizeaza sursa citata.
Hotararea de Guvern mai prevede ca pentru speciile ovine/caprine platile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 64,3 milioane de euro.
De asemenea, sumele necesare pentru aplicarea platilor directe in sectorul vegetal si a schemei de sprijin cuplat pentru masura din sectorul zootehnic, speciile ovine si caprine ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricola (FEADR) se asigura din prevederile bugetare aprobate MADR pentru anii 2019 si 2020.
"Aplicarea prevederilor prezentului act normativ va permite beneficiarilor platilor sa-si elaboreze propriul plan de afaceri si programul de dezvoltare pe termen scurt, in conditiile cunoasterii nivelului sumelor pe care urmeaza sa le primeasca. Reamintim ca acest act normativ are la baza si Decizia de punere in aplicare a Comisiei nr. 6536 prin care mai multe state membre ale UE, inclusiv Romania, sunt autorizate sa aplice derogari, in anul de cerere 2019, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 in ce priveste nivelul avansurilor pentru platile directe si pentru masurile de dezvoltare rurala legate de suprafata si de animale. Astfel, statele membre pot face plati in avans de pana la 70% in cazul platilor directe enumerate in Anexa I la Regulamentul (UE) 1307/2013 si de pana la 85% in cazul sprijinului acordat in cadrul masurilor de dezvoltare rurala mentionat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1306/2013", precizeaza Guvernul.
Potrivit Executivului, prin aceasta masura, Ministerul Agriculturii vine in sprijinul fermierilor in perioada campaniei de insamantari de toamna din acest an.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...