Patru asociatii de producatori au format "Alianta pentru Agricultura si Cooperare"

Patru asociatii de producatori au format "Alianta pentru Agricultura si Cooperare"


Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania (PRO AGRO), Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) si Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) au incheiat ieri, 3 martie 2020, un acord de colaborare inter-organizationala in domeniul agriculturii, sub numele de „Alianta pentru agricultura si cooperare”.

Parteneriatul este justificat de necesitatea unei colaborari stranse pentru reprezentarea intereselor fermierilor din sectorul agricol romanesc pe plan national si european.

 

„Obiectivul comun al celor patru organizatii profesionale este promovarea intereselor convergente in domeniile in care membrii acestora (producatorii agricoli, cooperativele agricole, industria alimentara si serviciile conexe) au interese comune si complementare. Cele patru organizatii convin sa colaboreze, din pozitii de egalitate si pe baza Acordului, prin sustinerea reciproca pentru realizarea obiectivelor asumate, in interesul fermierilor, participare activa la lucrarile COPA-COGECA (cea mai importanta structura a fermierilor si a cooperativelor agricole din UE, reprezentand 22 de milioane de fermieri), dar si reprezentarea si sustinerea comuna a intereselor membrilor in cadrul Planului National Strategic – PAC 2021-2027. Acordul de colaborare inter-organizationala are caracterul unui document-cadru si acopera intreaga activitate de realizare a obiectivelor comune, conform programelor si actiunilor care urmeaza a fi convenite. Organizatiile semnatare si membre in „Alianta pentru agricultura si cooperare” isi pastreaza identitatea organizatiei din care provin”, se precizeaza in comunicatul remis pressed de catre noua organizatie.

 

La nivelul mediului asociativ din sectorul agricol se inregistreaza o lipsa de structura a dialogului civil cu decidentul public, atat national, cat si european, fapt care se reflecta in incoerenta documentelor de pozitie si in lipsa unei abordari sistemice a problematicii sectoriale, se mai arata in comunicat.



Poti fi interesat si de