Parlamentul European incepe verificarea transporturilor de animale

Parlamentul European incepe verificarea transporturilor de animale


Timp de 12 luni, 30 de europarlamentari vor lucra la intocmirea unui raport ce vizeaza neregulile in transportul animalelor vii in interiorul UE si in afara spatiului comunitar.

Parlamentul European a decis sa se concentreze asupra sigurantei animalelor imn timpul transportului acestora in interiorul UE si in afara spatiului comunitar. Un grup de 30 de europarlamentari va fi format pentru a investiga timp de 12 luni posibilele incalcari ale normelor de bunastare a animalelor in timpul transportului. Verificarile se vor face atat pentru transporturile rutiere. feroviare sau maritime, cat si pentru expeditiile facute pe calea aerului. Decizia vine ca urmare a criticilor adresate Comisiei Europene privind nesanctionarea drastica a incalcarilor flagrante ale legislatiei in vigoare privind hidratarea si hranirea animalelor, acordarea timpilor de pauza si pasunat in transport si conditiile improprii de ventilatie.
Romani este una dintre tarile care a fost criticata in ultimii ani pentru exportul de animale vii catre piete terte fara un control amnuntit al conditiilor de transport. De la sfarsitul lunii iunie, tara noastra a facut un prim pas pentru stabilirea unor conditii clare in transportul animalelor vii in afara spatiului UE prin adoptarea unui act normativ ce asteapta doar promulgarea sa de catre Presedinte. "Este un pas important pentru noi si chiar si pentru Europa, daca este sa luam in calcul ca acest proiect legislativ este unic in UE. Sigur, orice sistem este perfectibil, dar important este sa avem o baza de la care sa putem pleca. Sunt noi conditii care se impun transportatorilor, dar nu avem de a face cu un proiect restrictiv, ci doar cu imbunatatirea conditiilor de transport si a gradului de bunastarea animalelor in timpul transporturilor de lunga durata", a explicat Mary Pana, presedinte al Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).Poti fi interesat si de