Pandemia a perturbat sectorul carnii. Milioane de animale vor fi eutanasiate
Miercuri, 29 Aprilie 2020
Miercuri, 29 Aprilie 2020
Van Beek si alti fermieri sustin ca nu au alta alegere decat sa eutanasieze animale deoarece nu mai au locuri unde sa tina animalele si nici bani pentru a le hrani. Aceasta dupa ce, incepand din aprilie, marile companii de procesare a carnii, inclusiv Smithfield Foods Inc., Cargill Inc., JBS USA si Tyson Foods Inc, au oprit operatiunile la aproximativ 20 de abatoare si fabrici de procesare din America de Nord, generand ingrijorari cu privire la o criza de aprovizionare cu carne.
Purcelusii lui Van Beek sunt victime ale unei crize de amploare din industria alimentara, care a inceput cu inchiderea in masa a restaurantelor, a perturbat lanturile de aprovizionare, aglomerand spatiile de stocare si obligand fermierii si procesatorii sa distruga produse variind de la lapte, salata si pana la animale.
Milioane de porci, pui si vite vor fi eutanasiate din cauza inchiderii abatoarelor, ceea ce va limita aprovizionarea cu carne a bacaniilor, sustine John Tyson, presedintele Tyson Foods, cel mai mare furnizor de carne din SUA.
Sectorul porcinelor va fi afectat in mod deosebit, productia zilnica urmand sa fie redusa cu aproximativ o treime. Spre deosebire de vite, care pot fi crescute in spatii deschise, porcii din SUA sunt ingrasati in spatii inchise unde temperatura este controlata. Daca sunt crescuti o perioada prea mare de timp pot deveni prea mari si se pot rani. In plus, spatiile de crestere trebuie golite prin trimiterea la abator a porcilor maturi inainte de venirea noilor purcelusi.
'Nu avem unde sa mergem cu porci. Ce vom face?' se intreaba Al Van Beek, care deplange pierderea unei cantitati atat de mari de carne.
In statul Minnesota, fermierii Kerry si Barb Mergen au fost nevoiti sa eutanasieze 61.000 de gaini ouatoare. Aceasta in conditiile in care clientul lor, firma Daybreak Foods care preia ouale si le transforma in oua lichide pe care le vinde restaurantelor si companiilor care ofera servicii alimentare, nu mai are unde sa proceseze ouale deoarece facilitatea detinuta de Cargill Inc a fost inchisa dupa ce pandemia a redus cererea.
Daybreak Foods,companie care detine aproximativ 14,5 milioane de gaini la ferme subcontractoare din Midwest, incearca sa se reorienteze spre livrarea de oua la magazinele de proximitate, sustine directorul general William Rehm. Insa exista o criza de cartoane de oua iar William Rehm refuza sa spuna cate din gainile companiei au fost eutanasiate. 'Incercam sa ne echilibram oferta in raport cu nevoile clientilor', spune Rehm.
In statul Iowa, fermierul Dean Meyer spune ca face parte dintr-un grup de aproximativ noua producatori care au decis sa eutanasieze aproximativ 5% din purcelusi, aproximativ 125 de purcei pe saptamana, care sunt transformati in ingrasamant. Meyer spune ca fermierii vor continua sa faca acest lucru pana cand situatia va reveni la normal si ar putea chiar sa creasca numarul purceilor eutanasiati.
In conditiile in care SUA se confrunta cu o posibila criza alimentara, iar supermarketurile si bancile de alimente au probleme in a satisface cererea, eutanasierea fortata a animalelor a devenit o practica din ce in ce mai raspandita, sustin economistii si asociatiile reprezentative ale fermierilor.
Guvernatorul statului Iowa, Kim Reynolds, impreuna cu cei doi senatori din acest stat care furnizeaza aproximativ o treime din carnea de porc consumata in SUA, au trimis o scrisoare administratiei Trump in care solicita ajutoare financiare si asistenta pentru sacrificarea animalelor si gestionarea adecvata a carcaselor lor.
'Sunt 700.0000 de porci la nivel national care nu pot fi procesati in fiecare saptamana si trebuie eutanasiati in mod uman', se arata in scrisoarea datata 27 aprilie.
Departamentul american al Agriculturii(USDA) a anuntat vinerea trecuta infiintarea unui centru national de coordonare pentru a ajuta fermierii sa gaseasca piete pentru animalele lor, sau daca este necesar, sa eutanasieze animalele.
Acest ultim dezastru economic care s-a abatut asupra fermierilor americani vine dupa mai multi ani de fenomene meteo extreme, scaderea preturilor la materii prime si razboiul comercial dintre administratia Trump, China si alte piete importante pentru exporturi.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...