Pachet de masuri pentru sprijinirea pescuitului si acvaculturii

Pachet de masuri pentru sprijinirea pescuitului si acvaculturii


Comisia Europeana a propus o modificare legislativa a Fondului european pentru pescuit si afaceri maritime 2014-2020 (FEPAM), care ar permite masuri suplimentare de criza pentru a sprijini sectoarele pescuitului si acvaculturii din UE in contextul invadarii Ucrainei de catre Rusia, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Propunerea de miercuri completeaza primul pachet de masuri de criza adoptat la 25 martie in cadrul Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit si acvacultura (FEAMPA). Propunerea cuprinde compensatii financiare pentru costurile suplimentare, pentru pierderile de venit si pentru depozitarea produselor, precum si pentru incetarea temporara a activitatilor de pescuit in cazul in care acestea sunt in prezent periculoase.

 

'Sectoarele pescuitului si acvaculturii sunt puternic afectate de razboiul din Ucraina. Exista inca resurse financiare disponibile in cadrul FEPAM. Prin aceasta propunere, oferim statelor membre posibilitatea de a le realoca unor masuri specifice care sa atenueze impactul socioeconomic al crizei', a declarat comisarul pentru Mediu, Oceane si Pescuit, Virginijus Sinkevicius.

 

Dupa adoptarea propunerii de miercuri, statele membre vor avea posibilitatea de a acorda rapid sprijin financiar pentru costurile suplimentare si pierderile economice generate de criza, in special: compensatii financiare pentru incetarea temporara a activitatilor de pescuit in cazul in care agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei pune in pericol securitatea operatiunilor de pescuit; compensatii financiare acordate organizatiilor de producatori care depoziteaza produse pescaresti sau de acvacultura in conformitate cu mecanismul de stocare prevazut in Regulamentul (UE) nr. 1379/2013; compensatii financiare acordate operatorilor din sectorul pescuitului si acvaculturii (inclusiv sectorul prelucrarii) pentru pierderile de venit si pentru costurile suplimentare suportate de acestia ca urmare a perturbarii pietei cauzate de agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei si a efectelor acesteia asupra lantului de aprovizionare aferent produselor pescaresti si de acvacultura.

 

Propunerea introduce, de asemenea, mecanisme de flexibilitate pentru a facilita punerea in aplicare rapida a acestor noi masuri:

o procedura simplificata de modificare a programelor operationale ale statelor membre in ceea ce priveste introducerea acestor masuri, inclusiv realocarea resurselor financiare; eligibilitatea retroactiva a cheltuielilor incepand cu 24 februarie 2022 pentru aceste masuri; posibilitatea realocarii catre noile masuri legate de criza a cuantumurilor fixe rezervate initial pentru anumite masuri FEPAM (controlul si asigurarea respectarii legislatiei, colectarea de date).

 

Aceasta este o propunere legislativa care va trebui sa fie adoptata de Parlamentul European si de Consiliu, prin procedura legislativa ordinara, inainte de a putea intra in vigoare.



Poti fi interesat si de