Oros: Voi cere Comisiei Europene sprijin direct pentru lapte, carne de porc si de pasare

Oros: Voi cere Comisiei Europene sprijin direct pentru lapte, carne de porc si de pasare


Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anuntat ca va cere Comisiei Europene un sprijin financiar direct pentru lapte, carne de porc si de pasare, intrucat fermieri si procesatorii romani au stocuri foarte mari din aceste produse.

"Depozitarea privata este o masura care se refera la retragerea de pe piata a unor produse care sunt in stocuri mari. Am primit acceptul, tarile din UE, sa facem aceasta depozitare privata pentru produsele din lapte si aici sunt specificate foarte clar lapte praf, unt, anumite branzeturi si pentru carnea de vita, oaie si capra. (...) Ce voi cere in plus fata de ceea ce s-a obtinut pana acum la Comisie va fi asa: sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru lapte, carne de porc si carne de pasare. Fermierii nostri, procesatorii au stocuri foarte mari din aceste produse. Cerem acest lucru pentru ca, in 2015 si 2016, s-a acceptat la nivelul UE acest sprijin financiar direct din FEGA din cauza embargoului cu Rusia. Practic, se modifica articolul 219 din Regulamentul 1308/2013", a declarat, intr-un briefing de presa, Adrian Oros.

 

El a subliniat ca, din datele pe care le are de la asociatiile de crescatori si cele ale procesatorilor, in aceste trei domenii sunt stocuri foarte mari.

 

"Este un paradox. Producem cam 30% din carnea de porc pe care o consumam in Romania, dar avem stocuri si la carnea de porc tocmai datorita pretului. Trebuie sa vedem exact ce se intampla acolo si sa gasim o formula de a relansa, atat cresterea puiului de carne, cat si a porcului pentru carne", a mentionat ministrul Agriculturii.

 

Nu in ultimul rand, seful MADR va mai cere Comisiei Europene ca fondurile disponibile in programul national vie-vin sa poata fi utilizate pentru evitarea pierderilor de podgorii.

 

"Ce o sa mai cerem? Este ca pentru sectorul vin, care este impactat de inchiderea lantului HORECA, sumele disponibile pentru programul national vie-vin sa le putem utiliza pentru a evita pierderile de podgorii. Aceste doua lucruri le vom cere in plus fata de ceea ce am cerut pana acum Comisiei Europene", a adaugat Oros.

 

Potrivit sursei citate, APIA lucreaza in prezent la un manual de proceduri pentru cei care doresc sa acceseze depozitarea privata, fiind autoritatea competenta care gestioneaza aceasta masura.

 

Seful MADR a precizat ca aceste solicitari vor fi facute in cadrul videoconferintei cu ministrii Agriculturii din Uniunea Europeana, unde se vor analiza masurile luate de catre CE, "daca au fost eficiente si suficiente in aceasta perioada".

 



Poti fi interesat si de