Oros: Trebuie sa dezvoltam o piata publica locala puternica, pentru a sprijini fermierii

Oros: Trebuie sa dezvoltam o piata publica locala puternica, pentru a sprijini fermierii


Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca pentru a-i ajuta pe fermierii romani trebuie creata si o piata publica locala puternica, fiind deja demarate modificari in ceea ce priveste achizitiile publice locale, astfel incat edilii sa aiba posibilitatea de a achizitiona produse agroalimentare locale pentru tot necesarul din localitatile lor.

"Trebuie sa-i sprijinim pe fermierii romani sa-si vanda produsele si de aceea trebuie sa dezvoltam o piata publica locala puternica. Am inceput modificari in ceea ce priveste achizitiile publice locale, trebuie ca edilii sa aiba posibilitatea sa achizitioneze, pentru toate nevoile din localitatile lor, produse agroalimentare locale. Avem in vedere, ca principale prioritati ale Programului National Strategic (PNS) pe termen scurt, incepand din anul 2021, reteaua de colectare, depozitare, procesare si si depozitare a produselor romanesti, care se va realiza in jurul a opt centre regionale la care ii conectam pe toti cei care doresc (depozitele fermierilor, ale cooperativelor n.red), pentru ca vom sprijini preponderent si vom finanta consistent partea de procesare si depozitare, pentru ca si micii producatori sa devina rapid competitivi", a detaliat Adrian Oros.

 

Ministrul a remarcat faptul ca peste criza COVID s-a suprapus o seceta extrema si puternica, cum nu a mai fost in ultimii 50 de ani, iar in ultima luna au aparut alte fenomene meteorologice ce au produs pagube nu doar agriculturii, care a ramas meteo-dependenta.

 

"O alta prioritate a PNS este grantul pentru achizitionarea de echipamente in irigatii, pentru ca am observat ca si acolo unde am reusit sa introducem apa pe canale, unii fermieri nu au suficiente echipamente pentru irigatii. Exista un program national, s-au facut primii pasi in ultimii ani, dar sumele alocate, de 170.000.000 de lei pe an, au fost insuficiente. Trebuie o finantare mai consistenta. Pentru sistemul national antigrindina trebuie ca pana in anul 2024 sa cuprindem toata suprafata agricola a tarii, pentru a fi protejata. Strategia de gestionare a apei am vrut sa o lansam aici, pentru ca in urma cu cateva luni mi-a fost prezentat un studiu al fermierilor timiseni din care am aflat ca in Banat, inca din secolul XVIII erau lucrari de drenaj si desecare. Am inteles din acel studiu ca sunt foarte importante si lucrarile de combatere a desertificarii", a adaugat ministrul Agriculturii.

 

Ministrul Adrian Oros a fost prezent, miercuri, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului "Regele Mihai I al Romaniei" din Timisoara, unde a prezentat planul de relansare in domeniul agriculturii, pentru urmatorii sapte ani.

 

"Trebuie sa acceptam ca desi fermierii romani reusesc sa produca si cantitativ si calitativ ca oriunde in Europa, au o problema foarte mare, nu reusesc sa-si vanda intreaga productie la preturi competitive. De multe ori nu reusesc sa-si achizitioneze culturi la preturi avantajoase. Daca incercam toti, o sa reusim sa corectam aceasta situatie in perioada 2021-2027, daca vom sti sa scriem, sa fundamentam acest program strategic si sa-l monitorizam", a mai mentionat ministrul Adrian Oros.



Poti fi interesat si de