Oros: Samsarii de animale sunt principalii vectori care raspandesc bolile

Oros: Samsarii de animale sunt principalii vectori care raspandesc bolile


Ministrul propus al Agriculturii, Adrian Oros, sustine ca proiectul de ordin postat de ANSVSA privind biosecuritatea in fermele de crestere a porcilor este in exact aceeasi forma pe care a gasit-o cand a preluat sefia Ministerului Agriculturii, doar ca in acel document erau foarte avantajati samsarii, de altfel "principalii vectori care raspandesc bolile in general, nu numai pesta porcina africana".

"Cand am venit la minister am gasit la ANSVSA acest ordin, exact in aceasta forma, insa putin mai restrictiv legat de circulatia porcului si acolo erau foarte avantajati samsarii. Am declarat si declar in continuare ca samsarii sunt principalii vectori care raspandesc bolile in general, nu numai pesta porcina africana. De asemenea, mai era inca un ordin privind numarul de porci care poate fi crescut in gospodarii, semnat pe 4 noiembrie de ministrul Agriculturii (Petre Daea n.r.), cu 5 porci in gospodarii. Am spus si atunci ca nu conteaza numarul de porci pe care ii crestem ci ceea ce se intampla cu acesti porci, cum se pot respecta normele de biosecuritate ca sa diminuam raspandirea acestui virus", a explicat Adrian Oros, in comisiile reunite ale Parlamentului.

 

El a precizat ca in anul 2017 cand a aparut PPA in Romania, la Satu Mare, autoritatile trebuiau sa ia unele masuri care sa opreasca boala sau sa o izoleze in diferite zone ale tarii, cresterea porcului sa continue, iar "importurile sa scada, nu sa creasca".

 

"Din pacate, in noiembrie 2019 (cand au avut loc primele audieri din comisii n.r.) harta arata ca doar doua judete nu erau in zona rosie si nu erau supuse restrictiilor. Acest proiect de ordin a fost pus pentru prima data intr-o forma mai restrictiva in 1 ianuarie 2018, apoi a fost retras si pe urma a fost pus iarasi in iulie 2019. Este un proiect in discutie, a ramas exact in forma pe care am gasit-o la cei de la ANSVSA - sigur era alta conducere. Comisia Europeana cerea sa se faca un proiect de ordin privind biosecuritatea in ferme. Era vorba de restrictii de circulatie, de norme de biosecuritate in functie de dimensionarea fermei", a explicat Oros.

 

Ministrul desemnat al Agriculturii a afirmat ca proiectul de ordin va ramane pe site-ul ANSVSA, pana cand se va gasi "o forma cat mai apropiata, cat mai corecta si in acelasi timp acceptata".

 

Potrivit sursei citate, banii pe care i-a platit Romania in ultimii doi ani pentru despagubiri se ridica la 110 milioane de euro, in conditiile in care au fost ucisi 530.310 porci. In data de 4 noiembrie 2019, cand Oros a preluat sefia MADR, in Romania erau 889 de focare active in 281 localitati din 39 de judete, iar in prezent sunt 528 de focare active in 237 de localitati din 25 de judete.

 

"Banii pe care i-a platit Romania in ultimii doi ani pentru despagubiri au fost de 110 milioane de euro si acesti bani ii platim toti, iar crescatorii din fermele mari nu au numai aceste pierderi. Ei sunt despagubiti de stat pentru porcii din ferma, dar multi au intrat in faliment si, de aceea, daca inainte de aparitia PPA asiguram 65% din consumul de carne, astazi asiguram doar 35% din consum, pentru ca foarte multi au falimentat si nu am mai avut curajul sa se apuce de aceasta activitate", a subliniat Adrian Oros.

 

Nu in ultimul rand, el a precizat ca ordinul trebuie sa protejeze "crescatorii care asigura carnea din galantare la un pret corect, dar sa existe si convingerea ca atat timp cat taranul roman va dori sa creasca porc in mod traditional o va putea face".

 

"Trebuie doar sa-i educam si sa incercam sa cream conditii minime de biosecuritate, mai ales acum cand evolueaza pesta porcina africana in Romania", a adaugat ministrul desemnat pentru portofoliul Agriculturii.

 

Legat de faptul ca ordinul prevede ca porcii sa nu mai fie lasati liberi, Oros a precizat ca de cand a fost identificata PPA acest lucru nu a fost posibil, desi se intampla frecvent in judetul Tulcea.

 

"De aici practic a inceput boala, iar restrictionarea circulatiei animalelor este obligatia autoritatilor locale care conduc comitetele locale de combaterea bolilor, evident cu asistenta tehnica a ANSVSA.

 

Norma legislativa nu se discuta, se executa", a mai spus Adrian Oros.

 

ANSVSA a pus in dezbatere publica, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de buna practica in cresterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru cresterea suinelor in sistem gospodaresc (nonprofesional), dar si pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale si a celor industriale.

 

Propunerile au rolul de a identifica solutiile optime care sa permita crescatorilor de porci, atat din gospodaria populatiei (sistemul de crestere nonprofesional), cat si din fermele comerciale sa continue cresterea suinelor si sa diminueze la minimum pagubele economice cauzate de raspandirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei.

 

In urma consultarilor cu crescatorii, asociatiile de fermieri si asociatiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA si MADR) in care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate.

 

ANSVSA precizeaza ca gasirea unor solutii optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii institutiei, cresterea suinelor in gospodaria taraneasca (gospodaria populatiei) nu va fi interzisa, iar oamenii vor avea in continuare posibilitatea de a desfasura aceasta activitate traditionala.

 

"Asiguram toti cetatenii crescatori de porci - gospodaria populatiei, ferma de tip A, ferma comerciala - ca vor putea creste porci in Romania, cu respectarea masurilor de biosecuritate specifice formei de organizare", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.



Poti fi interesat si de