Oros: Romania nu se afla in situatia de a intra in criza alimentara
Vineri, 03 Aprilie 2020
Vineri, 03 Aprilie 2020
“La aceasta ora, Romania si Europa nu se afla in situatia de a se bloca sau de a intra in criza alimentara. Coridoarele “verzi” de transport al alimentelor si al inputurilor functioneaza. Noi monitorizam zilnic stocurile, cat si preturile, dar mai ales problemele pe care agricultorii si cei din industria alimentara le au, pentru ca am creat o platforma de comunicare inca din prima zi cu tot ce inseamna mediu asociativ si in timp real stim exact care sunt problemele aparute si incercam sa le rezolvam punctual. Chiar ieri (miercuri, 1 aprilie, n.r.) am avut o intalnire la nivelul Guvernului cu tot ceea ce inseamna mediul asociativ din agricultura si industria alimentara unde fiecare a venit si a prezentat problemele si solutiile pe care le gandesc ca in viitor sa nu se intample ce prevesteau cele trei organizatii mondiale, ca s-ar putea ajunge si la o criza alimentara. Speram sa nu ajungem acolo”, a afirmat Oros.
Ministrul de resort a punctat faptul ca toti cei care sunt pe o anumita filiera de produs trebuie sa se aseze la masa si sa-si negocieze marjele de profit, astfel incat sa ramana pe piata in timpul acestei crize.
“Cele trei organizatii (Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite, Organizatia Mondiala a Comertului si Organizatia Mondiala a Sanatatii, n.r.) atrag atentia ca ar putea aparea o criza alimentara pe fondul unui comportament de consum bazat pe frica si insecuritate. Noi tocmai acest lucru trebuie sa-l prevenim, sa nu agitam prea mult oamenii, sa monitorizam tot ce se intampla atat la nivel european, cat si la nivel national privind activitatea din agricultura si din industria alimentara. De la inceput am facut un apel la calm, la responsabilitate, la omenie intre toti actorii, atat producatori mici si mari, cat si procesatori mici si mari, cat si comercianti. Am spus ca, pentru a mentine niste preturi rezonabile suportabile de catre populatie si pentru a fi suficiente alimente pe rafturile magazinelor si in piete, este nevoie sa se aseze la o masa toti cei care sunt pe o anumita filiera de produs si sa-si negocieze intre ei marjele de profit, astfel incat sa ramana toti pe piata in timpul acestei crize”, a spus oficialul.
Acesta a adaugat ca primii afectati de o decizie a statului privind fixarea pretului la raft ar fi producatorii si procesatorii mici din Romania.
“Daca statul vine si, in mod arbitrar, fixeaza pretul la raft, primii care sunt afectati sunt producatorii si procesatorii mici, adica cei din Romania. Comerciantii sunt ultimii care vor fi afectati. Nu avem niciun interes sa scoatem de pe piata exact producatorii si procesatorii mici. Drept pentru care am facut un apel la calm, sa ramana deschise pietele agroalimentare, in asa fel incat ei sa-si poata vinde marfurile. Am facut si acea platforma in care pot sa-si expuna cantitatile si datele, in asa fel incat retailerii care au o oarecare ingreunare in transportul importurilor si mai ales al produselor pe care acum producatorii le au din abundenta, sa puna pe raft si produse romanesti proaspete. Aici ma refer, in primul rand, la zarzavaturi si la legume. In mare parte se intampla acest lucru”, a sustinut Adrian Oros.
Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au subliniat, recent, intr-un comunicat de presa comun, ca incertitudinea cu privire la disponibilitatea alimentelor poate provoca un val de restrictii la export si ar putea genera o penurie pe piata mondiala, iar astfel de reactii pot modifica echilibrul dintre oferta alimentara si cerere, ducand la cresterea preturilor si cresterea volatilitatii acestora.
“Am aflat din crizele anterioare ca astfel de masuri sunt deosebit de daunatoare pentru statele cu venituri mici si cu deficit alimentar si pentru eforturile organizatiilor umanitare de a achizitiona alimente pentru cei care au nevoie disperata de acestea. (...) Trebuie sa ne asiguram ca raspunsul nostru la COVID-19 nu creeaza, in mod involuntar, penurii nejustificate de produse esentiale si exacerbeaza foamea si malnutritia”, se noteaza in informarea celor trei organizatii.
Potrivit sursei citate, odata cu adoptarea unor masuri care vizeaza stoparea accelerarii pandemiei COVID-19 sunt necesare si masuri de minimizare a efectelor potentiale asupra ofertei de alimente sau a consecintelelor neintentionate asupra comertului mondial si securitatii alimentare.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...