Oros: Masurile pentru eradicarea pestei porcine trebuie respectate de toti fermierii

Oros: Masurile pentru eradicarea pestei porcine trebuie respectate de toti fermierii


Pesta porcina africana nu va disparea din Romania daca masurile de biosecuritate nu vor fi respectate de catre toti, si de crescatorii mari si de cei mici, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

El a subliniat ca toata clasa politica trebuie sa fie de acord cu o lege de eradicare a pestei porcine si de relansare a productiei de carne de porc.

 

"Sunt convins ca de la anul, indiferent cine va veni, masurile vor fi mult mai clare si ele vor trebui sa fie respectate de catre toti, si de crescatorii mari si de crescatorii mici, si atunci va exista porc in gospodarie. Toti cei care vor dori sa creasca porc pentru consum vor avea posibilitatea, toti cei care vor vrea sa faca crestere si comercializare vor trebui sa respecte masuri minime de biosecuritate si incet problema se va rezolva. De ce spun incet? Pentru ca in Spania exista de 30 de ani aceasta boala, in Sicilia de 40 de ani, a fost doar izolata aceasta pandemie, care seamana foarte mult din acest punct de vedere cu COVID-19, pentru ca tot asa virusul avand o capacitate antigenica foarte mica nu are vaccin. Solutiile sunt mai mult administrative legate de restrictionarea circulatiei animalelor si a vectorilor care poarta virusul", a precizat Oros, intr-o conferinta de presa.

 

Oficialul MADR a subliniat ca principalul vector de raspandire a pestei porcine africane este omul, in speta "samsarul si apoi mistretul", iar acest lucru s-a demonstrat in perioada starii de urgenta, cand focarele de boala au fost in scadere.

 

"Va dau un exemplu: in perioada starii de urgenta a scazut foarte mult numarul focarelor, pentru ca principalul vector este omul, samsarul si apoi mistretul. In momentul in care samsarului, in cele doua luni de zile, i-a fost restrictionata circulatia si nu a mai plimbat boala de la o poarta la alta focarele au scazut. Cand restrictiile de circulatie s-au ridicat au aparut iarasi focare de boala. Aici este vorba mai mult de masuri administrative si sigur, in compensare pentru cei care respecta legea, de despagubiri. Din nefericire, in 2018 se dadeau despagubiri si catre cei care nu aveau animalele necrotaliate. Aceia trebuiau pedepsiti, pentru ca aveau acele animale, pentru ca nu se cunostea trasabilitatea lor si erau purtatorii vectorului, dar ei au fost premiati prin despagubiri. Sigur, despagubirile sunt bune, sunt necesare, dar nu rezolva problema real", a subliniat Adrian Oros.

 

Ministrul Agriculturii considera ca toata clasa politica ar trebui sa fie de acord cu o lege de eradicare a pestei porcine si de relansare a cresterii porcului in Romania, iar ulterior aprobarii unei astfel de legi toate masurile sa fie respectate de catre toti.

 

"Noi avem pregatit proiectul impreuna cu cei de la ANSVSA pentru o Lege a porcului. Aceste masuri trebuie respectate si de marii crescatori si de micii crescatori, dar mai ales de cei care fac politici agricole in Romania. Daca toata clasa politica ar fi de acord cu o lege de eradicare a pestei porcine si de relansare a productiei de porc si toata lumea ar aproba si apoi toate masurile ar fi respectate, in cativa ani problema s-ar rezolva, in sensul ca am reusi sa izolam in anumite zone aceasta boala, in asa fel incat in celelalte zone, unde nu sunt focare, sa fie posibila inclusiv activitatea de export", a explicat ministrul.

 

El a fost intrebat ce solutii vede Ministerul Agriculturii pentru fermierii care vor sa isi duca porcii la sacrificare, dar nu o pot face din cauza focarelor de pesta porcina africana din jur, precum si pentru compensarea pierderilor in conditiile in care preturile oferite sunt foarte mici.

 

"Situatia pestei este din 2017, iar in 2019 a cuprins toata tara, neluandu-se masuri active la timp s-a ajuns la aceasta situatie in care avem focare in fiecare judet. Foarte multe din ferme se gasesc in acea zona de supraveghere sau acea zona rosie prin care nu pot sa faca nimic. Aceste animale pot fi sacrificate, dar carnea poate fi valorificata doar prin tratament termic, in conserve", a precizat seful MADR.

 

In opinia sa, daca toate aceste masuri de biosecuritate nu vor fi respectate aceasta problema va ramane "aproape de nerezolvat" indiferent cate despagubiri va da statul roman.

 

"Anul trecut statul a oferit cateva zeci de milioane ca despagubiri. La inceputul anului, in februarie, am reusit sa aducem de la Bruxelles, impreuna cu presedintele ANSVSA, 17 milioane (de euro n.r.) doar pentru despagubiri la pesta, din cele 50 de milioane pe care Comisia ni le-a dat pentru combaterea pestei, pentru ca am demonstrat ca in ultimii ani s-au cheltuit pentru despagubiri si pentru combaterea acestei pandemii sume considerabile. In continuare statul poate sa dea despagubiri, dar pana nu se respecta de toata lumea si de catre functionarii publici ai statului care trebuie sa verifice si de catre crescatorul mic si de cel mare ramane o problema aproape de nerezolvat. Cand am incercat sa vorbim de masuri de biosecuritate in fermele mici, in gospodariile populatiei, toata lumea a sarit ca va disparea porcul din gospodarie. Nu se pune problema asa", a reiterat Oros.

 

Nu in ultimul rand, ministrul a mentionat ca trebuie respectate masurile privind restrictionarea circulatiei, crotalierea tuturor animalelor, datele despre vanzare-cumparare sa fie foarte clare, ca si actiunile sanitar-veterinare care au fost facute.

 

"Din pacate aceste lucruri nu sunt respectate si multi politicieni iresponsabili, atunci cand s-a incercat luarea masurilor, au creat o tema falsa", a adaugat oficialul de la Agricultura.

 

Romania inregistra la data de 6 noiembrie 441 de focare active de pesta porcina africana (PPA) in 32 de judete, din care 10 in exploatatii comerciale si patru focare in exploatatii comerciale de tip A, potrivit datelor anuntate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).



Poti fi interesat si de