Oros: Avem 931.000 de euro de la Comisie pentru stocarea privata de carne si lapte

Oros: Avem 931.000 de euro de la Comisie pentru stocarea privata de carne si lapte


Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anuntat ca intentioneaza sa apeleze la stocarea privata pentru lapte, produse lactate si carne, desi suma alocata Romaniei de la Comisia Europeana "este destul de mica", de numai 931.000 de euro, iar cei care vor apela la aceasta masura de sprijin vor trebui sa indeplineasca patru conditii.

"Acum doua saptamani, Comisia Europeana ne-a comunicat ca acolo unde este posibil se poate finanta stocarea privata, la produse lactate: unt, lapte praf si diferite branzeturi, cascaval sau la carne. Noi am fost foarte bucurosi de aceasta modalitate de a ajuta cumva atat procesatorii, dar si fermierii indirect, dar sigur suma alocata Romaniei a fost si este de 931.000 de euro, o suma in opinia noastra destul de mica. Sigur ca fermierii si procesatorii cunosc aceasta masura, cunosc comunicarea Comisiei si vreau sa le transmit ca ne gandim sa utilizam si aceasta suma, chiar daca este mica, si sa gasim o modalitate pentru a compensa stocarea privata", a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, intr-un briefing de presa.

 

Potrivit sursei citate, in perioada urmatoare va incepe evaluarea procesatorilor si a celor care detin capacitati de stocare, astfel incat, daca se va lua decizia stocarii private, aceasta sa poata veni nu numai in sprijinul procesatorilor care au probleme cu stocurile, dar si in cel al fermierilor.

 

"Va trebui sa evaluam acei procesatori care au capacitate de stocare, sa analizam foarte bine toate datele pe care le putem obtine atat prin DSV-uri si Directiile Agricole Judetene privind raportarile de prim-cumparator la lapte, de asemenea Observatorul Laptelui, astfel incat, daca vom lua aceasta decizie de stocare privata, sa venim atat in sprijinul procesatorilor care au probleme cu stocurile, dar, in acelasi rand, indirect, colaboratorilor lor principali, si anume fermierii. Sunt convins ca dupa trecerea acestei crize vom avea nevoie in continuare de productii de lapte si de fermieri. De aceea, nu as vrea ca in aceasta perioada grea presiunea sa fie doar asupra fermierilor care produc lapte si procesatorii sa ofere un pret pe kilogramul de lapte foarte scazut, astfel incat unii dintre fermieri sa nu reziste pe piata si sa renunte. Ar fi foarte grav acest lucru, pentru ca, in opinia noastra, incepand din august - septembrie, vor fi necesare cantitati mari de lapte si vom avea nevoie de acesti fermieri si de animalele lor pe care le au acum in productie", a explicat seful MADR.

 

Nu in ultimul rand, el a mentionat conditiile pe care procesatorii vor trebui sa le indeplineasca, patru la numar, daca se va gasi o schema de a stimula stocarea privata in domeniul produselor lactate.

 

"Avem patru conditii pe care le vom impune beneficiarilor, sigur, vor trebui sa fie si cei care au aceasta capacitate de stocare. In primul rand sa se respecte contractele incheiate cu fermierii, apoi toti procesatorii care vor accesa aceasta forma de sprijin trebuie sa fie la zi cu plata laptelui catre fermieri. De asemenea, produsele stocate care se vor lua in calcul trebuie sa contina suta la suta lapte materie prima din Romania si, iarasi, foarte important, produsele stocate privat, care se vor lua in calcul pentru acordarea sprijinului, trebuie sa contina suta la suta lapte si nu inlocuitori. Acestea vor fi conditiile de la care vom incepe sa gandim aceasta schema de sprijin, astfel incat sa putem utiliza si suma venita de la Comisia Europeana pentru stocarea privata", a adaugat ministrul Agriculturii.

 



Poti fi interesat si de