OIE si FAO solicita actiuni la nivel global impotriva pestei porcine africane

OIE si FAO solicita actiuni la nivel global impotriva pestei porcine africane


Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) si de Organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) au lansat un apel pentru o actiune ampla impotriva pestei porcine africane.

Sunt necesare eforturi la nivel global pentru a opri raspandirea bolii, avertizeaza ambele organizatii, potrivit EuroMeatNews.com.

 

Carnea de porc este cel mai consumat tip de carne din lume, reprezentand 35,6% din consumul global de carne. In ultimii ani, pesta porcina africana - care poate cauza pana la 100% mortalitate la porci - a devenit o criza majora pentru industria carnii de porc, provocand pierderi masive in populatiile de porci si generand consecinte economice drastice. In prezent, boala afecteaza mai multe tari din Africa, Asia si Pacific si Europa si fara un vaccin eficient, boala nu numai ca impiedica sanatatea si bunastarea animalelor, ci are efecte negative asupra mijloacelor de trai ale fermierilor.

 

"Astazi, 51 de tari sunt afectate de pesta porcina africana. Pe fondul situatiei dificile prezentate de COVID-19, pesta porcina continua sa se raspandeasca, intensificand actualele crize de sanatate si socioeconomice", a declarat dr. Matthew Stone, director general adjunct al OIE pentru Stiinta si Standarde Internationale.

 

Multe tari afectate de ASF nu dispun de resurse umane, financiare sau tehnice suficiente pentru a detecta, raspunde si stopa rapid bolile la animale.

 

"In aceasta lume globalizata, in care bolile se pot raspandi rapid peste granite, este necesara distribuirea in timp util a celor mai recente informatii stiintifice, colaborarea internationala si notificarea privind pesta porcina pentru a preveni raspandirea transfrontaliera si a minimiza impactul", a declarat Maria Helena Semedo, directorul general adjunct al FAO.

 

Initiativa pentru controlul la nivel global al pestei porcine africane stabilita de OIE si FAO are ca scop:

  1. Imbunatatirea capacitatii tarilor de a controla (preveni, raspunde, eradica) pesta porcina folosind standardele internationale OIE si cele mai bune practici bazate pe cele mai recente studii.
  2. Stabilirea unui cadru eficient de coordonare si cooperare pentru controlul la nivel global al pestei porcine.
  3. Facilitarea continuitatii afacerilor prin asigurarea productiei si comertului pentru a proteja sistemele alimentare.

 

Initiativa globala se bazeaza pe eforturile regionale anterioare si urmeaza recomandarile expertilor din intreaga lume. Acesta isi propune sa consolideze capacitatea serviciilor veterinare nationale de a gestiona riscurile prin dezvoltarea si implementarea programelor nationale de control al bolii, in timp ce sectoarele publice si private lucreaza in parteneriat. Comunicarea riscurilor cu partile interesate relevante va fi un element crucial pentru a aborda in mod eficient caile de risc si practicile cu risc ridicat.

 

La scara globala, raspandirea durabila a pestei porcine reprezinta o amenintare pentru securitatea alimentara, dezvoltarea economica si rurala. Boala reprezinta o bariera pentru sectorul agricol de a-si atinge potentialul maxim, de a genera locuri de munca si de a atenua saracia si actioneaza ca un factor descurajator pentru investitiile in sectorul de crestere a porcilor. Controlul global al pestei porcine va contribui astfel la realizarea Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabila, in special Obiectivele 1 (Fara saracie) si 2 (Zero Foamete).



Poti fi interesat si de