O noua editie „D'ale porcului”, cu echipe din patru judete si degustari de produse traditionale

O noua editie „D'ale porcului”, cu echipe din patru judete si degustari de produse traditionale


Festivalul-concurs de preparare traditionala 'D'ale porcului' a adus, in premiera, in weekend, in fata juriului si a vizitatorilor, traditii culinare din judetele Maramures, Satu Mare si Salaj, pe langa cele din Bihor.

'Asteptam cu drag toti vizitatorii cu un program bogat, bunatati culinare, muzica populara, targ de produse traditionale. Se anunta o vreme frumoasa, soare, pana la 13-14 grade Celsius, fara vant, in acest ultim weekend inaintea Postului Craciunului. Va fi o explozie de bun-gust traditional romanesc, intr-un eveniment unic in Romania, de neratat anul acesta. Echipele incep sa soseasca, membrii juriului, de asemenea, ne instalam, ne pregatim si asteptam cat mai multa lume sambata si duminica sa vina sa se bucure de traditii autentice romanesti', a declarat organizatorul Nicolae Pop, presedintele Asociatiei Culturale D'Art Oradea, la deschiderea festivalului.

 

Echipele invitate din cele trei judete sunt 'Ocolul Silvic Firiza', 'Comuna Santau' si 'Zestrea Silvana' (comuna Napradea), toate participante, pentru prima data, la evenimentul de la Oradea, ajuns la editia a XI-a.

 

'Zestrea Silvana reprezinta tinutul salajean al gastronomiei traditionale. Propunerea noastra este comuna Napradea, tinut reprezentativ pentru produsele traditionale din carne de porc si vita ale doamnei Sanda Galis', a declarat, in comunicatul transmis de organizatori, managerul A.D.I. Tara Silvaniei, Daniel Stejeran.

 

Celor trei echipe li s-au opus, in concursul de sambata, cinci echipe bihorene: Biharia, Tulca, Sambata, Diosig si o echipa reprezentand Oradea. Toate acestea au concurat in a prepara cele mai gustoase mancaruri traditionale din carnea de porc, fiecare dintre ele primind in acest scop un porc abatorizat pentru a-l transforma in carnati, toros, caltabos, sarmale si alte bunatati la ceaun si gratar, dupa metode traditionale.

 

Concursul de duminica, 'D'ale porcului Pro', la a treia editie, a fost dedicat, dupa cum sugereaza numele, profesionistilor din domeniu. Organizatorii anuntat ca, in premiera, au fost invitate si partidele politice. In cursa s-au inscris trei unitati scolare specializate, doua companii, dar si trei filiale bihorene ale unor partide politice.

 

Echipele inscrise in concursul de duminica sunt: Colegiul Tehnologic 'Mihai Viteazul' Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic 'Horea' Marghita, PSD Bihor, USR Bihor, AUR Bihor, ManagEvent Oradea si Grup West Premium Oradea.

 

Juriul a fost alcatuit din zece specialisti: Emanuel Mocan, Cerasela Lungu, Nina Rus, Mircea Groza, Oana Igretiu, Flavian Dobre, Adina Marciuc, Ciprian Sotoc, Alexandru Sandrau si George Furdui. Palinca va fi jurizata separat de specialistul Fenesi Gyozo Peter.

 

Festivalul a fost completat de targul de produse traditionale 'Fain din(ing) Bihor', de unde se vor putea achizitiona mezeluri traditionale atent mestesugite, miere, ceaiuri, produse din lavanda, dar si ceramica, produse manufacturate din lemn, bijuterii originale si altele.

 

Vizitatorii s-au putut delecta cu bauturile oficiale ale festivalului (palinca de la Tramuta, vin de la Familia Darabont si bere artizanala de la Bers Nova), inclusiv vin si bere, kurtoskalacs, gogosi si placinte pe lespede, dar si ciocolata de casa si suc natural de mere fiert.

 

Atmosfera a fost intretinuta sambata si duminica, cu cate un spectacol folcloric, pe scena amenajata in parcarea mall-ului, sustinut de artisti locali - Ansamblul 'Nuntasii Bihorului', Orchestra 'Rapsodia bihoreana', dirijor prof. Liviu Butiu, solista Antonela Ferche Butiu, invitat fiind interpretul Ionut Fulea.



Poti fi interesat si de