Noi focare de pesta micilor rumegatoare confirmate in Romania

Noi focare de pesta micilor rumegatoare confirmate in Romania


Pesta Micilor Rumegatoare (PMR) a fost confimata la o ferma din localitatea Jamu Mare din judetul Timis, astfel ca 13.000 de animale au fost sacrificate pentru a nu raspandi boala. Cadavrele oilor au fost ingropate, focarul fiind astfel desfiintat.

In urma cu doua saptamani, a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegatoare din Romania, intr-o ferma comerciala cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, judetul Tulcea. Alte cazuri au fost depistate in probele prelevate de la oi din localitatile Stejarul si Babadag din judetul Tulcea.

 

Dupa confirmarea mai multor focare in tara, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a solicitat convocarea Centrului National de Combatere a Bolilor (CNCB) care a adoptat mai multe masuri:

- interzicerea tuturor transporturilor de ovine sau caprine vii inspre si dinspre zonele de restrictii prevazute in anexa la prezenta decizie;

- interzicerea pasunatului in zonele de restrictii, iar acolo unde nu este posibil, interzicerea folosirii aceleiasi pasuni de mai multe turme, astfel incat contactul dintre turme sa fie eliminat;

- depistarea, verificarea, descurajarea si, dupa caz, sanctionarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, in special de oi, capre si porci;

- obligativitatea autoritatilor publice locale – din zonele de restrictii pentru PRM sa asigure solutii de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de animale vii provenite din exploatatiile zootehnice de pe raza teritorial competenta;

- stabilirea de reguli suplimentare de miscare si testare a animalelor vii din import/comert intracomunitar sau destinate exportului/comertului intracomunitar.

 

Pesta micilor rumegatoare este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele. Boala se transmite in principal prin contact direct. Mortalitatea in cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

 

'ANSVSA solicita operatorilor economici din Romania implicati in activitatea de comert cu rumegatoare sa acorde maxima atentie instructiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judetene, pentru a isi proteja efectivele de rumegatoare mici de aceasta boala. Orice suspiciune de boala trebuie notificata in cel mai scurt timp DSVSA judetene. ANSVSA solicita sprijinul fermierilor din sectorul ovine si caprine si al cetatenilor in aplicarea masurilor de biosecuritate, anuntarea imediata a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale si la respectarea tuturor masurilor dispuse de autoritati pentru a impiedica raspandirea acestei boli pe teritoriul tarii noastre', a transmis ANSVSA.

 

Pesta Micilor Rumegatoare (PMR) este o boala virala foarte grava, care afecteaza mai multe specii de rumegatoare mici, domestice si salbatice, foarte contagioasa si cu o evolutie foarte severa, terminata prin exitus in proportie de 70 %. Clinic, boala se caracterizeaza prin evolutie de la supraacuta la subacuta, cu manifestari de febra si tulburari generale, digestive si respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive si respiratorii, in unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie.

 

Refrigerarea si congelarea conserva virusul care provoaca boala.

 

In Europa, sunt confirmate mai multe focare de PMR in exploatatii mixte de capre si oi din Regiunea Thessalia, Grecia. PMR a fost semnalata prima data pe continent, in anul 2018, cand a fost diagnosticat primul focar in Bulgaria, in localitatea Bolyarova, aproape de granita cu Turcia.



Poti fi interesat si de