Niciun proces fara IT


Noua unitate de productie si noul centru logistic din Rheinstetten au insemnat pentru EDEKA Südwest Fleisch un salt cuantic in productivitate.

Sistemul nervos central al fabricii de carne inteligente este CSB FACTORY ERP. Impreuna cu utilaje si echipamente ultramoderne, solutia software faciliteaza un volum de productie zilnic de pana la 650 de tone de produse din carne si mezeluri pentru cca. 1.150 de magazine EDEKA.  

 

Noua fabrica din Rheinstetten a firmei EDEKA Südwest Fleisch GmbH reprezinta una dintre cele mai moderne si inovatoare unitati de procesare a carnii din Europa. Un rol semnificativ este de asemenea jucat de catre tehnologia informationala implementata: sistemul CSB FACTORY ERP coordoneaza intregul lant de creare a valorii adaugate: Intrarea marfii, Transarea, Planificarea si coordonarea productiei, Ambalarea si marcarea preturilor, Procesele de intrare si iesire din depozit, Picking-ul, Incarcarea carucioarelor si Expedierea.

 

„Solutia software ne ajuta sa coordonam in mod eficient si transparent intregul proces de creare a valorii adaugate“, sustine domnul Jürgen Sinn, administrator.

 

Verificari de calitate automate

Niciun proces fara IT: aceasta este strategia de planificare a noii fabrici. Asadar utilizarea CSB-System incepe cu verificarea si introducerea in depozit a sferturilor de vita si a semicarcaselor de porc in mod automatizat. In afara de verificarile de calitate uzuale realizate la receptia marfii, semicarcasele de porc sunt clasificate complet automat si fara contact de catre CSB Image Meater, o solutie ce provine din domeniul procesarii industriale a imaginilor. Prin intermediul camerelor video se detecteaza structurile semicarcaselor, acestea fiind impartite pe diferite trepte de calitate. De asemenea, se constata daca este vorba despre o jumatate stanga sau dreapta - aceasta informatie fiind importanta pentru transarea bruta ulterioara care se desfasoara automat.

 

Planificare continua

Necesarul de semicarcase de porc si sferturi de vita pentru transare este determinat intr-un proces continuu de planificare pe baza solutiei software. Pentru a furniza rezultate de planificare optime, se tine cont de intregul flux de productie din aval: pe baza datelor de desfacere se calculeaza volumul probabil de vanzare a articolelor pentru ziua respectiva. Necesarul rezultat pentru articolele ce trebuie produse intra in planificarea transarii. Daca se constata un deficit, are loc o planificare corespunzatoare a aprovizionarii.

 

Sistemul IT face ca munca angajatilor sa fie mai usoara

Cu CSB-System, firma Edeka Südwest Fleisch planifica, coordoneaza si optimizeaza liniile de productie si de ambalare, inclusiv cantarirea complet automata si etichetarea. Deoarece la proiectarea fabricii de carne s-a pus accent pe operabilitatea usoara pentru angajati, la fiecare linie sunt instalate rack-uri CSB cu cockpit-uri de informatii clare. La acestea, aplicatia software afiseaza comanda actuala cu numar de articol, pret, data valabilitatii minime si numarul de lot. In acest fel, aplicatia software asigura, pe de o parte, procese transparente si eficiente, pe de alta parte ajuta la prevenirea prelucrarilor eronate si totodata a eventualelor reclamatii ale clientilor.

 

Picking pentru 100.000 de navete

Activitatea de picking este dimensionata la un randament de cca. 130.000 de pozitii de comenzi si un total de 100.000 navete si cutii de carton pe zi. Picking-ul dinamic este organizat dupa principiul „marfa-la-om“ si are loc la doua statii de lucru speciale, configurate impreuna cu firma Vanderlande. Procesul este usor de invatat de catre orice angajat: navetele sunt trimise prin CSB-System din depozit catre statiile de lucru. Aici, aplicatia software afiseaza pe un monitor ce cantitate de articole a fost extrasa si care este naveta tinta in care trebuie pick-uit. In acest mod se deruleaza intregul picking, fara erori si extrem de rapid: fiecare angajat poate realiza pana la 700 de pick-uri pe ora.

 

Pupitrele de control asigura claritatea informatiilor

Prin intermediul celor doua pupitre de control, CSB-System furnizeaza toate informatiile privind situatia actuala, randamentul si starea tehnica a domeniului de productie si logistica. Sistemul de semaforizare ofera o privire detaliata asupra proceselor de depozitare, depaletizare, picking si incarcare a carucioarelor. Astfel pot fi monitorizate online circa 800 de procese individuale, situatia fiind gestionata in functie de necesar.

 

Date si fapte

EDEKA Südwest Fleisch GmbH

- Volum de productie: 650 de tone de produse din carne si mezeluri zilnic, respectiv un rulaj anual de 125.000 de tone

- Cca. 250 de articole de vanzare

- 800 de angajati pe trei schimburi

- Aprovizionarea unui numar de circa 1150 de magazine EDEKA

- www.suedwestfleisch.de

 

„Pentru planificare am ales CSB-System drept solutie completa. Solutia dedicata ne ajuta sa coordonam intregul proces de creare a valorii adaugate in mod eficient si transparent“  - Jürgen Sinn, administrator.

 

Componentele solutiei implementate

Aprovizionarea, Depozitul, Planificarea si coordonarea productiei, Transarea, Optimizarea retetelor, Planificarea necesarului, Desfacerea, Managementul calitatii, Trasabilitatea, MES, EDI, SMD, Mobile ERP, BI, Sistemul de administrare a depozitelor, Administrarea circuitelor, Finante si Contabilitate 

 

Beneficii principale pentru client

- Verificarea calitatii si introducerea in depozit a semicarcaselor de porc in mod automatizat

- Planificarea continua a necesarului pentru transare si productie

- Principiul de picking marfa-la-om faciliteaza 700 de pick-uri per angajat si ora

- Pupitrele de control monitorizeaza circa 800 de procese individuale, facilitand coordonarea situatiei

 

Articol publicat in nr. 82 al revistei INDUSTRIA CARNII.RO.Poti fi interesat si de