Navele cu animale din Romania, blocate in Canalul Suez, au ajuns la destinatie
Miercuri, 07 Aprilie 2021
Miercuri, 07 Aprilie 2021
Conform unui comunicat al ANSVSA, trei nave care au plecat in perioada 16 - 18.03.2021, din portul Constanta, avand la bord un efectiv total de 24.310 ovine si 371 de bovine, au ajuns in porturile de destinatie: Aqaba, Iordania (doua nave), si Jeddah, Arabia Saudita (o nava), in intervalul 30 - 31 martie.
Trei nave care au plecat pe data de 19.03.2021, din portul Constanta, avand la bord un efectiv total de 26.627 de ovine si 472 de bovine, au ajuns in porturile de destinatie: Aqaba, Iordania (o nava), si Jeddah, Arabia Saudita (doua nave), in intervalul 31 martie - 4 aprilie.
De asemenea, cinci nave care au plecat in perioada 23 - 24.03.2021, din portul Constanta, avand la bord un efectiv total de 54.790 de ovine si 770 de bovine, au ajuns in porturile de destinatie: Aqaba, Iordania (o nava), si Jeddah, Arabia Saudita (patru nave), in intervalul 2 - 5 aprilie.
"Pentru a monitoriza situatia animalelor aflate la bordul navelor, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a colaborat cu operatorii economici si organizatorii transporturilor celor 11 nave, Comisia Europeana si autoritatile competente ale tarilor din vecinatate, respectiv: Egipt, Liban, Libia, Siria, Iordania, Israel, Turcia si Cipru", se spune in comunicat.
Pana la aceasta data, celula de criza constituita de ANSVSA in urma incidentului din Canalul Suez, a centralizat informatiile primite de la comandantii a sapte nave, conform carora procentul de mortalitate inregistrat a fost in medie de 0,22% (fiind cuprins intre 0,09 - 0,35%). Pe masura ce sosesc si restul de informatii privind animalele de pe celelalte patru nave vor fi centralizate si vor fi facute publice, mentioneaza ANSVSA.
"Atentionam toti operatorii economici care intentioneaza sa desfasoare pe viitor activitati de comert cu animale vii ca ANSVSA a modificat procedurile in directia intensificarii verificarilor privind suplimentarea cantitatilor de furaje si apa cu minim 25%. De asemenea, avand in vedere debutul perioadelor cu temperaturi ridicate, este necesar sa se tina cont ca la transportul rutier la temperaturi de peste 30 de grade C este obligatorie cresterea spatiului destinat animalelor cu 10%. In ceea ce priveste transportul maritim, la o temperatura mai mare de 35 de grade C este obligatorie cresterea spatiului destinat animalelor cu 15%, separarea animalele cu coarne de cele fara coarne si obligativitatea prezentei unui medic veterinar pe tot parcursul calatoriei pana la destinatia finala", precizeaza institutia.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...