Mischie (HORA): HoReCa este aproape de ATI. Nu se poate relansare economica fara aceasta industrie

Mischie (HORA): HoReCa este aproape de ATI. Nu se poate relansare economica fara aceasta industrie


Industria de Hoteluri si Restaurante este aproape de ATI, iar  premierul nu este dispus sa discute despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor pana cand numarul cazurilor de infectii nu va intra pe o directie in scadere, sustine presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Daniel Mischie.

Presedintele HORA a subliniat, la finalul intrevederii pe care reprezentantii patronatelor din Hoteluri, Restaurante si Cafenele (HoReCa) au avut-o cu seful Guvernului, ca experienta europeana a demonstrat ca nu exista nicio corelatie intre numarul de infectii si redeschiderea teraselor.

 

"Am prezentat primului ministru si precedentul european, adica ceea ce se intampla in toate tarile europene, tari in care restaurantele sunt deschise si in care numarul de infectati cu COVID-19 este mult mai mic decat in Romania. Deci astazi primul ministru trebuie sa ia o masura pentru redeschiderea restaurantelor, pentru ca nu exista nicio corelatie intre numarul de infectii si redeschiderea, functionarea teraselor. Aceasta functionare trebuie sa aiba loc, evident, cu anumite restrictii. (...) In momentul de fata, premierul nu este dispus la o discutie pentru redeschiderea restaurantelor, avand in vedere numarul mare de infectii, dar si-a prezentat disponibilitatea ca in momentul in care acest numar se va imbunatati, deci va fi un alt traseu al numarului de infectii cu covid, sa luam in discutie redeschiderea restaurantelor in interior. In acest sens facem un apel catre toti operatorii din industrie si catre toti clientii pentru respectarea regulilor impuse de catre Guvern", a declarat Daniel Mischie.

 

Acesta a precizat ca in cadrul discutiilor cu prim-ministrul nu au fost stabilit un prag-limita de infectii de la care sa fie permisa redeschiderea restaurantelor.

 

"Nu a existat o discutie referitoare la un numar (de infectii considerate acceptabile pentru redeschiderea restaurantelor, n.r.), ci s-a discutat din punct de vedere al trendului", a explicat Daniel Mischie.

 

Presedintele HORA a afirmat ca industria HoReCa se apropie de un termen-limita dupa care multe unitati vor fi inchise definitiv.

 

"Noi ne-am constituit intr-un partener de discutie al Guvernului si astazi am reactionat foarte serios din acest punct de vedere: practic aceasta discutie a avut loc inainte de a pune lacatul pe aceasta industrie. (...) Consideram ca industria de Hoteluri si Restaurante este aproape de ATI (Terapie Intensiva, n.r.). In momentul de fata, toate rezervele si toata disponibilitatea operatorilor din aceasta industrie a ajuns la final si nu mai exista resurse pentru a sustine aceasta industrie. (...) Inainte de coronavirus, din calculele noastre, industria (HoReCA, n.r.) reprezenta 5,1% din PIB, deci nu poate fi vorba de o relansare economica fara aceasta industrie", a subliniat Daniel Mischie.

 

Liderul Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania a precizat ca banii prin care Guvernul sprijina sectorul HoReCA urmeaza sa fie receptionati de antreprenorii din domeniu incepand din luna septembrie.

 

"A existat o discutie si din punct de vedere al granturilor, ele au fost votate de catre Guvern, asteptam sa iasa normele. Exista o discutie din punct de vedere al firmelor afiliate, adica al celor care detin mai multe restaurante, care nu se califica pentru o parte din aceste granturi, si avem promisiunea prim-ministrului ca va discuta cu ministrul Fondurilor Europene, domnul Bolos, pentru a gasi o solutie in acest sens. Primii bani sunt prognozati sa ajunga in industrie la inceputul lunii septembrie.

 

Nu sunt prevazute noi restrictii pentru industria HoReCa din punctul de vedere al autoritatilor centrale. Exista astazi si reglementari care lasa loc pentru restrictii autoritatilor locale", a incheiat Daniel Mischie.



Poti fi interesat si de