Ministrul pentru IMM-uri: Prin programul „Start Exportˮ incurajam firmele sa exporte mai mult

Ministrul pentru IMM-uri: Prin programul „Start Exportˮ incurajam firmele sa exporte mai mult


Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat vrea sa demareze un nou program, numit Start Export, prin care firmele romanesti sa fie incurajate sa iasa pe pietele externe, a declarat ministrul de resort, Stefan Oprea.

El a participat la International Business Forum, unde a dat mai multe informatii despre acest program.

 

"Am pornit de la analiza pietei si de la analiza exporturilor Romaniei. 75% din exporturile noastre merg pe piata europeana, 10% pe partea Europa non-UE, iar 15% pe pietele traditionale sau alte piete. De asemenea, sub 50% din companiile romanesti exporta, am spus ca este loc de imbunatatire", a spus Oprea.

 

El a subliniat ca principalul scop este de a aduce in perceptia publica ideea de export, precum si potentialul si beneficiile acestui proces.

 

"Start Export trebuie sa fie o zona unde sa ne aplecam foarte mult spre educatie. Imaginam un incubator de afaceri in care sa testam aceste proiecte de educare pe diverse domenii, unde sa putem aduce experienta noastra din minister, misiuni economice si posibilitatea de a folosi reteaua de consilieri economici. Aceste informatii trebuie sa le aducem catre antreprenori. Trebuie sa explicam ca exista o cultura de business, felul in care inteleg sa faca afaceri in diverse zone si sa explicam despre oportunitatile pe care noi, in acordurile comerciale incheiate, le putem aduce catre exportatorii romani", a aratat ministrul.

 

Intrebat despre bugetul noului program, el a aratat: "Am vorbit cu mai multe banci, care vor sa fie parteneri in acest program. Am vorbit cu bancile pentru a veni cu un fond prin care sa incurajam firmele sa exporte. Nu este numai atat. Si fondurile europene pot veni si sprijini companiile sa-sj dezvolte capacitatile de productie inclusiv pentru export. Este vorba de un mix al politicilor publice, pe care Guvernul le are in acest moment, intr-un program prin care sa trezim apetitul de export pentru companiile romanesti".

 

Alti parteneri in proiect ar putea fi camerele de comert si industrie, precum si asociatiile de export.

 

"Suntem in proces de a pune programul pe roti intr-un termen foarte scurt. Am primit de la Consiliul Concurentei raspuns ca este o schema de minimis, prin urmare mai avem ceva pasi birocratici de facut, dar eu sper ca spre sfarsitul anului, cel tarziu la inceputul anului viitor, acest program sa fie functional", a continuat oficialul guvernamental.Poti fi interesat si de