Ministrul Oros: Invatamantul dual agricol este solutia pentru criza de forta de munca
Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019
Acesta a avut marti o intalnire cu ambasadorul Regatului Tarilor de Jos (Olanda) in Romania, Roelof van Ees, al carei scop a fost de a discuta subiecte ce vizeaza invatamantul agricol romanesc si situatia reala a acestuia, masuri pentru relansarea invatamantului tehnic in Romania, promovarea experientei olandeze in domeniu, conform unui comunicat al MADR.
'Solutia realista pentru criza de forta de munca calificata si responsabila in agricultura este invatamantul agricol dual, printr-un parteneriat stabil intre agentii economici si institutiile de invatamant. In acest fel, elevii ar beneficia de o pregatire practica corespunzatoare si de angajare imediat dupa absolvire, iar agentii economici parteneri (ferme, unitati de procesare etc.) si-ar putea forma viitorii angajati, iar rezultatele ar aparea intr-un timp scurt si cu costuri reduse', a afirmat Adrian Oros.
Atat ministrul Adrian Oros, cat si Roelof van Ees au impartasit ideea ca in domeniul agricol rezultatele pot fi atinse intr-un timp scurt, daca se creeaza premisele unei educatii bine fundamentate.
Ambasadorul Olandei la Bucuresti apreciaza ca zonele rurale din Romania au un potential ridicat, cunoscuta fiind fertilitatea solului, iar Olanda poate pune la dispozitia tarii noastre toate resursele necesare pentru o cooperare cat mai stransa intre parteneri in ceea ce priveste educatia agricola, in contextul in care cadrul general de colaborare este stabilit.
In cadrul targului INDAGRA 2019, Romania si Olanda au incheiat un parteneriat cu durata de 5 ani pentru dezvoltarea educatiei agricole. Prin acest acord, invatamantul agricol romanesc va beneficia de sprijin din partea unor institutii de invatamant din Olanda, cele doua state urmand sa desfasoare o serie de proiecte comune, schimburi de experienta si transfer de know-how pentru o agricultura circulara - un model de agricultura sustenabila. In acest sens, invatamantul agricol din Romania va avea oportunitatea de a invata si de a identifica solutii inspirate din bunele practici ale sistemului de invatamant olandez.
Etapa urmatoare necesita planuri concrete de actiune si masuri astfel incat parteneriatul dintre Romania si Olanda sa fie pus in practica prin programe si proiecte. In acest sens, Roelof van Ees i-a adresat ministrului Adrian Oros invitatia de a efectua o vizita in Olanda pentru a vedea la fata locului expertiza de care dispune aceasta tara si ceea ce are de oferit in mod concret in privinta invatamantului agricol, se mentioneaza in comunicat.
La randul sau, ministrul Adrian Oros a multumit pentru sprijinul acordat de Olanda acestei cooperari, apreciind ca lucrul in echipe mixte romano-olandeze poate conduce la rezultate concrete, iar Romania poate castiga know-how si, in timp, poate demara proiecte de succes ce vor conduce la reformarea sistemului educational agricol.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...