Ministrul Agriculturii anunta ca va corecta “abuzurile” unor retaileri fata de producatorii romani
Joi, 16 Iulie 2020
Joi, 16 Iulie 2020
“In zilele acestea am reluat discutiile privind Programul National Strategic si la intalnirea pe care am avut-o alaltaieri (luni n.r.), foarte multi dintre producatorii romani si cooperative, care au contracte cu marile lanturi de retail, ne-au spus ca in momentul in care a aparut Legea 28/2020 s-a permis retailerilor sa perceapa iarasi tot felul de taxe - reducere conform contract, discount de volum, reducere ulterioara raportata la cifra de afaceri, remiza lunara - sigur ca aceste taxe poarta denumiri diferite in functie de reteaua respectiva. Au revenit cu aceste taxe, care sunt discriminatorii fata de procesatorii si producatorii romani”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, intr-o conferinta de presa.
Acesta a precizat ca unii retaileri fac promotii cu produse romanesti, pentru ca exista o sensibilitate si o anumita dorinta a consumatorului roman de cativa ani de zile pentru astfel de produse, dupa care sunt comercializate alte tipuri produse.
“Vreau sa le atrag atentia public, prin intermediul dumneavoastra, am avut intalniri cu domniile lor si o sa mai avem intalniri, pentru ca vrem sa transmitem si avem pregatit textul de ordonanta prin care implementam aceasta directiva privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderile in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar. Este directiva 633/2019 pe care trebuie sa o implementam pana in mai anul viitor. Avem textul de ordonanta si in curand o sa-i dam drumul. (...) Am crezut ca semnalele noastre si ale producatorilor si procesatorilor romani au fost clar intelese. Noi oricum o sa dam drumul la aceasta ordonanta ca sa reparam aceste abuzuri in opinia mea”, a precizat Adrian Oros.
Intrebat care sunt mai exact aceste abuzuri facute de retaileri, ministrul a raspuns: “Abuzurile sunt taxe suplimentare ascunse, in functie de retailer”. “Foarte multi producatori, chiar cooperativele care au produse de calitate, in cantitate suficienta pot sa asigure o anumit ritmicitate si au contracte, au spus ca dupa aparitia acestei legi au fost reintroduse aceste taxe ascunse si s-a prelungit iarasi termenul de plata. Unii, nu toti, comit asemenea abuzuri, de aceea folosesc acest prilej, pentru ca stiu cu siguranta ca ei se uita la noi si vreau sa isi corecteze aceasta maniera de a lucra cu producatorii si cu procesatorii, care de regula in Romania sunt mici”, a adaugat seful MADR.
Legea nr. 28/2020 care modifica o serie de prevederi ale Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost promulgata de catre presedintele Romaniei in data de 27 martie 2020. Noua reglementare este mai flexibila in ceea ce priveste regimul anterior si permite trecerea de la o interdictie absoluta a taxelor si serviciilor intre retaileri si furnizori, la o permisiune conditionata.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...