Ministrul Agriculturii a solicitat Comisiei noi forme de sprijin in PAC

Ministrul Agriculturii a solicitat Comisiei noi forme de sprijin in PAC


Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a solicitat Comisiei Europene introducerea de noi forme de sprijin in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), mai bine adaptate nevoilor actuale si urgente ale fermierilor, precum si cresterea plafoanelor maxime pe zona de dezvoltare rurala de la 5.000 la 20.000 euro pentru unele categorii de fermieri si de la 50.000 la 100.000 euro pentru sectorul de procesare si comercializare.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Adrian Oros a participat miercuri la videoconferinta ministrilor Agriculturii si Pescuitului din UE, evenimentul fiind organizat de Presedintia croata pentru a evalua masurile adoptate in vederea limitarii impactul negativ al pandemiei de coronavirus asupra sectorului agricol si al pescuitului.

 

In cadrul interventiei sale, ministrul roman al Agriculturii a afirmat ca, in contextul actual dificil in care se afla sectorul agricol, este fundamental ca reglementarile PAC sa fie adaptate rapid pentru a permite Statelor Membre sa aiba flexibilitate in asigurarea cadrului necesar astfel incat acestea sa continue sa-si sustina fermierii si alte categorii de beneficiari ai PAC.

 

In ceea ce priveste dezvoltarea rurala, ministrul a salutat propunerile Comisiei si a apreciat ca acestea corespund demersurilor sustinute anterior de tara noastra privind necesitatea modificarii legislatiei PAC, in special, in sensul introducerii de noi forme de sprijin, mai bine adaptate nevoilor actuale urgente ale fermierilor.

 

"Legat de revizuirea Regulamentului 1305/2013 (privind sprijinul pentru dezvoltare rurala acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala - FEADR, n.r.) au fost solicitate unele clarificari, precum si cresterea plafoanelor maxime de la 5.000 la 20.000 euro pentru unele categorii de fermieri si de la 50.000 la 100.000 euro pentru sectorul de procesare si comercializare", se precizeaza in comunicatul MADR.

 

In privinta platilor directe, Oros a adresat Comisiei rugamintea de a lua in considerare flexibilizarea transferului intre masurile de sprijin cuplat pentru anul de cerere 2020, similar derogarii acordate in anul de cerere 2019.

 

Nu in ultimul rand, ministrul Agriculturii a subliniat oportunitatea aprobarii instituirii unui sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru sectorul lapte, carne de porc si pasare, similar celui acordat in Uniunea Europeana in 2015 si 2016, dar si posibilitatea de a utiliza sumele din programul national vie-vin pentru acordarea de plati directe pe suprafata in sector care sa compenseze pierderile generate de criza coronavirusului.

 

"O situatie speciala se regaseste pe piata vinului unde canalele de consum de piata s-au redus cu 90%. De aceea, sumele alocate prin programul national vie-vin, disponibile in prezent constituie o solutie imediata si la indemana pentru supravietuirea sectorului prin acordarea de plati directe pe suprafata care sa compenseze intr-o masura pierderile generate de criza. Aceasta decizie va permite Romaniei si, implicit Uniunii, evitarea pierderilor din podgoriile infiintate prin programe de restructurare-reconversie si conservarea calitatii produselor vitivinicole. Va asigur ca plata pe suprafata viticola din Programul National de Sprijin in Romania nu va perturba piata europeana, avand in vedere nivelul scazut al finantarilor FEGA alocate noua din Pilonul I pe suprafata agricola.

 

Contam pe sprijinul si solidaritatea noastra ca decidenti politici, ministrii agriculturii si Comisiei pentru a aplica de indata toate formele de ajutor cerute de fermierii din tarile noastre", a declarat Adrian Oros.

 

Totodata, ministrul a transmis necesitatea ca sectorul agricol sa beneficieze in urmatoarea perioada de programare, 2021-2027, de o finantare superioara celei actuale, asteptandu-se in acest sens din partea Comisiei propunerea privind Cadrul Financiar Multianual, inclusiv din perspective Pactului ecologic european.

 

Referitor la sectorul pescuit, Romania sustine masurile adoptate de Comisie in cadrul Regulamentului Fondului European pentru Pescuit si Afaceri Maritime si pregateste modificarea programului operational, pe baza consultarii sectorului pescaresc, in functie de resursele financiare disponibile si de analiza in curs asupra efectelor pandemiei.

 

"In acest sens, a fost evidentiata necesitatea asigurarii unei alocari corespunzatoare pentru noile masuri din punct de vedere al eligibilitatii, dar si al sprijinului financiar efectiv. A fost propusa Comisiei posibilitatea analizei utilizarii alocarii financiare aferente anului 2021 pentru actualele programe operationale", se mentioneaza in comunicatul MADR.

 

La videoconferinta au participat si cei doi comisari europeni pentru agricultura si pentru mediu, oceane si pescuit, Janusz Wojciechowski si Virginijus Sinkevi?ius.



Poti fi interesat si de