Ministrul Agriculturii: Plafonarea preturilor la raft este o prostie mare
Vineri, 27 Martie 2020
Vineri, 27 Martie 2020
"Am vazut in ultima perioada apeluri facute de unii sa se plafoneze pretul (alimentelor n.r.) la raft, asta este din punct de vedere economic o prostie mare, pentru ca, daca plafonam doar pretul la raft, in primul rand il distrugem pe producator, pe producatorul mic, care este roman. Pe de alta parte incurajam specula. Ceea ce incercam sa facem noi de doua saptamani: stam cu fiecare filiera de produs la masa, producator, procesator, comerciant si incercam sa-i determinam ca marja de adaos, marja de profit dintre fiecare veriga a acestui lant sa fie discutata si sa o stabilim de comun acord pana trece aceasta criza, dupa ce trece criza, pot sa-si inceapa iarasi razboiul comercial intre ei, dar pana atunci incercam sa ne asiguram ca nu se intampla acest lucru", a precizat Oros.
El a subliniat ca deocamdata agricultura si industria alimentara functioneaza, dar atunci cand va fi nevoie va interveni prin masuri de sprijin si scheme de ajutor de stat ca sa incurajeze acele sectoare deficitare.
"Sunt intr-adevar produse deficitare, cel putin la carnea de porc, unde noi producem doar 30% din onsum. Asta se datoreaza in primul rand si evolutiei de doi ani de zile a pestei porcine africane, care a decimat fermele mari si mai ales partea de reproductie, si mai putin avem probleme la alte produse. Sigur, noi gandim in paralel si atunci cand va fi nevoie - deocamdata agricultura si industria alimentara functioneaza - dar atunci cand va fi nevoie sa intervenim prin masuri de sprijin, prin scheme de ajutor de stat sa incurajam exact acele sectoare care sunt deficitare si care ar putea fi un avantaj in aceasta perioada, sa relansam aceste sectoare", a subliniat ministrul Agriculturii.
Referitor la plafonarea preturilor la produse alimentare, premierul Ludovic Orban a mentionat ca este greu de instituit un mecanism de plafonare, daca nu aproape imposibil, pentru ca intotdeauna se creeaza un decalaj intre cerere si oferta.
"In privinta plafonarii va spun foarte clar ca este greu de instituit un mecanism de plafonare, daca nu aproape imposibil, pentru ca intotdeauna cand se creeaza un decalaj intre cerere si oferta si acum a crescut exploziv cererea la o oferta oarecum redusa... Hai sa fim cinstiti, toate restrictiile de transport de marfa, toate problemele care au aparut in lantul de productie si in general pe lant au generat discontinuitati in aprovizionare si au redus un pic oferta. Ori in conditiile acestea si din cauza unei panici instituite artificial, de multe ori prin anunturi si prin fake news-uri, s-a generat o crestere a consumului si a cumpararilor, s-a creat aceasta oportunitate", a subliniat Ludovic Orban.
El considera ca solutia cea mai buna in aceasta perioada este de a creste productia si de a avea permanent in vedere asigurarea unei oferte crescute, care sa fie cat mai aproape de nivelul cererii. "Eu va spun limpede, sunt produse la care daca se aplica mecanismul, pe care l-am vazut prin tot felul de nazdravanii de proiecte legislative, se va crea penurie. Produsele respective vor disparea de pe piata si abia atunci vor aparea cu adevarat probleme in momentul in care se fixeaza un pret administrativ care nu are nicio legatura cu realitatea economiei de pe piata si care nu tine cont ca foarte multe produs sunt importate si ca de multe ori exista posibilitatea de a evita orice restrictie administrativa. Adica este foarte simplu sa fixezi un intermediar in import, cum fac multi smecheri din Belize, sau din orice paradis fiscal, care (...) practic iti aduce pretul la import la un pret foarte mare. Ori practic nu ai facut nimic daca ai instituit o plafonare, inclusiv in ceea ce priveste teoriile de plafonare a adaosului comercial", a mai spus premierul.
Orban a mentionat ca a vorbit cu presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, sa faca o evaluare a evolutiei preturilor pe diferite categorii de produse. In context, seful autoritatii de concurenta a subliniat ca "in momentul de fata, datele noastre nu arata o perturbare, o afectare masiva a intregii piete".
"Noi avem o baza de date foarte buna a preturilor, pentru ca avem un proiect numit Monitorul Preturilor, in care avem toate preturile, la toate alimentele, din toate magazinele, din lanturile din toata tara. Unde nu stam atat de bine, nu avem date din piete si magazine mici si asta am demarat impreuna cu ANPC si Ministerul Agriculturii, schimbam date intre noi, ca sa avem o imagine ce se intampla si in zona comertului traditional. Comertul traditional este undeva la 40% din piata, 60% sunt magazinele din lanturile de comercializare a alimentelor. Evident ca lucrurile nu merg atat de bine, preturile nu sunt atat de mici cum erau acum cateva luni. Sunt disfunctionalitati in piata, dar nu e o disfunctionalitate generalizata. Vedem produse la care preturile au scazut, unele care raman cumva constante si cateva la care avem cresteri de preturi", a subliniat Bogdan Chiritoiu.
Potrivit sursei citate, Autoritatea de Concurenta va interveni acolo unde vor exista suspiciuni de incalcare a legii, adaugand ca in prezent exista o investigatie in aceste sens.
"Situatia o monitorizam. Acolo unde vom avea suspiciuni de incalcare a legii vom interveni. Avem deja o investigatie in curs. Pot sa fie si altele. In momentul de fata, datele noastre nu arata o perturbare, o afectare masiva a intregii piete. As sustine ce a spus domnul ministru inainte si e important sa ne asiguram ca lantul logistic functioneaza bine, atat pe plan intern cat si extern, sa ne asiguram ca marfurile ajung la timp in magazine, dar altfel piata pare sa functioneze bine in momentul de fata pe partea de produse alimentare", a mentionat Chiritoiu.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...