Ministrul Agriculturii: Avem suficiente alimente si cereale pentru consumul intern
Miercuri, 02 Martie 2022
Miercuri, 02 Martie 2022
'Din punct de vedere al asigurarii alimentelor in magazinele din Romania nu exista perturbari majore. Noi chiar facem analize zilnice cu privire la stocurile de alimente, la stocurile de produse agroalimentare, la stocurile de cereale si nu apar perturbari majore. Evident suntem intotdeauna atenti, pentru ca daca se ivesc anumite zone de risc noi avem solutiile necesare, astfel incat sa intervenim si sa nu apara disfunctionalitati in aprovizionarea cu alimente. De aceea am si transmis un mesaj clar tuturor romanilor: sa nu isi faca griji din punct de vedere al aprovizionarii magazinelor cu alimente, pentru ca nu exista perturbari pe piata. In momentul in care discutam nu exista niciun pericol', a precizat Adrian Chesnoiu, la un eveniment desfasurat la Palatul Parlamentului.
Intrebat daca este posibil sa ajungem la o rationalizare a alimentelor in Romania, in cazul in care situatia actuala in contextul razboiului din Ucraina se va inrautati, oficialul MADR a raspuns: 'Noi suntem pregatiti sa actionam cu solutii pentru orice situatie de criza, dar rationalizarea nu este un element care sa fie in scenariile imediate'. 'Din punctul meu de vedere este ultima solutie la care cineva sa apeleze, pentru ca nu exista in momentul de fata nicio o mobilizare la nivel national si speram ca nici nu va fi cazul, iar masurile intotdeauna se dispun gradual. Avem stocuri de alimente, avem asigurate stocurile pentru populatie si nu cred cred sincer la cum vad ca se deruleaza lucrurile, nu cred ca se va ajunge la o astfel de decizie', a transmis el.
In opinia sa, Romania nu prezinta niciun risc sa ramana fara stocurile necesare de grau pentru consumul intern, chiar daca in prezent se tranzactioneaza cantitati semnificative pe burse, iar preturile la cereale au explodat.
'In niciun caz nu ramanem fara stocuri de grau. In ceea ce priveste preturile, va pot spune ca bursele de cereale sunt organisme vii, la fel ca si celelalte burse si reactioneaza la socuri, iar socurile acestea dau fluctuatii in pretul produselor. Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este ca in general peste nivelul de consum anual al Romaniei exista un surplus, de obicei acela se tranzactioneaza la burse, nici intr-un caz cantitatile de cereale necesare Romaniei pentru consum intern. Noi facem analize zilnice, suntem permanent in contact cu traderii, cu procesatorii, cu cei din industria de panificatie si nu ajung sa se tranzactioneze pe bursa cantitatile de grau care ii sunt necesare populatiei Romaniei. Suntem asigurati pana la noua recolta', a subliniat ministrul Agriculturii.
Legat de plafonarea preturilor la alimentele de baza, Chesnoiu a explicat ca masura nu a fost niciodata gandita la nivelul producatorului, ci doar in cazul in care apar situatii neprevazute cum este cea prin care trecem acum. 'Daca vezi ca piata este perturbata si apar speculatii ale pietei, perturbari ale pietei, intervii cu anumite masuri, si interventia o faci de la producator pe care trebuie sa il protejezi, el avand costuri de productie si un mic adaos de profitabilitate pe verigile de lant, pana la aprovizionarea cu alimente a consumatorului. Noi avem ca stat doua elemente fundamentale pe care trebuie sa le protejam: cetatenii si producatorii romani. Intre cele doua verigi exista alte verigi intermediare care pot specula in anumite momente, iar daca va fi nevoie sa intervenim, exact pe aceste verigi unde ar putea aparea atacurile speculative, intervenim', a punctat Chesnoiu.
Nu in ultimul rand, ministrul a mentionat ca toti fermierii si producatorii romani si-au aratat disponibilitatea de a ajuta si de a spijini refugiatii si populatia Ucrainei, in timp ce voluntarii din MADR centralizeaza toate ofertele producatorilor si pe masura ce vor fi solicitari o parte din aceste alimente vor fi distribuite catre zonele care au nevoie.
'Evident este o situatie politica extrem de complexa. Noi suntem un stat care ne-am aratat disponibilitatea de a spijini si refugiatii si populatia Ucrainei si eu vreau sa le multumesc tuturor fermierilor si producatorilor romani care si-au arat dorinta de a ajuta si care din primele clipe cand au aflat ca a pornit o conflagratie in Ucraina m-au sunat personal si mi-au spus ca sunt alaturi. Numai ca toate aceste oferte de ajutor, oferte de sprijin, trebuie sa se faca organizat, pentru ca daca noi acumulam o cantitate mare de alimente, intr-un timp foarte scurt, si ele nu sunt din categoria celor neperisabile, riscam ca efortul nostru sa fie in zadar. De aceea la nivelul MADR avem un grup de actiune cu voluntari, centralizam toate ofertele producatorilor, fermierilor care vor sa sprijine efortul autoritatilor statului in a le asigura toate conditiile refugiatilor din Ucraina, le centralizam si suntem in dialog permanent cu autoritatile, iar pe masura ce solicita ca o parte din aceste alimente sa fie distribuite catre zonele care au nevoie, noi facem acest lucru. Luam legatura cu cei care s-au inscris si vor sa doneze si ii punem in legatura cu autoritatile locale si judetene unde sunt cazati refugiatii, pentru a distribui aceste alimente', a adaugat seful MADR.
Pe de alta parte, Chesnoiu a transmis ca este bucuros ca a inceput sa ninga si ca in majoritatea regiunilor tarii se anunta precipitatii, ceea ce ofera o oarecare 'normalitate' pentru agricultura.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...