Micii comercianti cer autoritatilor sa nu inchida magazinele de cartier

Micii comercianti cer autoritatilor sa nu inchida magazinele de cartier


Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania (ANCMMR) cere autoritatilor ca micile magazine sa ramana deschise si sa nu le fie restrictionata activitatea, in contextul instituirii starii de urgenta, solicitand totodata si masuri de sprijin pentru micii comercianti afectati deja de criza produsa de noul coronavirus.

"Micile magazine trebuie sa ramana deschise! In conditiile extinderii epidemiei, magazinul de proximitate devine tot mai important pentru a evita aglomerarile din marile magazine si pentru a reduce circulatia persoanelor pe distante mari. Cetatenii trebuie sa aiba aproape punctele de aprovizionare cu alimente si bunuri de stricta necesitate, iar comerciantii au nevoie de sustinerea statului, prin masuri concrete, pentru a-si putea desfasura activitatea", a declarat Feliciu Paraschiv, vicepresedintele ANCMMR.

 

Potrivit unui comunicat, reprezentantii ANCMMR sustin ca depun toate eforturile pentru aprovizionare "in ritm sustinut", dar si pentru igienizarea spatiilor comerciale si de interactiune cu clientii.

 

"Pentru ANCMMR, siguranta angajatilor si a clientilor este prioritara. Ca membri responsabili ai comunitatii, am luat masuri de protectie si igienizare a spatiilor comerciale si de interactiune cu clientii si depunem toate eforturile pentru aprovizionare in ritm sustinut. Consideram ca Guvernul ar trebui sa includa cheltuielile facute in beneficiul salariatilor, in scopul limitarii pandemiei COVID-19, in categoria cheltuielilor sociale deductibile integral. Acelasi regim se poate aplica si cheltuielilor efectuate cu materialele consumabile si serviciile aferente necesare pentru prevenirea raspandirii epidemiei, realizate in beneficiul clientilor. Aceste cheltuieli substantiale si neprevazute pot pune presiune pe activitatea economica a micilor comercianti, deja serios afectata in contextul epidemiei. Nu trebuie sa uitam ca angajatii cei mai expusi infectarii cu coronavirus, dupa personalul medical, sunt cei din retail si in special casierii si personalul de la vitrinele asistate, care intra in contact zilnic cu mii de oameni", a mai spus vicepresedintele ANCMMR.

 

Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania considera ca autoritatile statului trebuie sa continue dialogul cu sectorul de retail si cu toti agentii economici care vor fi afectati atat de efectele epidemiei, cat si de restrictionarea unor drepturi fundamentale precum libertatea economica. De aceea, masuri precum amanarea platii contributiilor sociale (CAS, CASS si CAM), amanarea cu doua luni a depunerii declaratiilor fiscale sau rambursarea rapida a TVA pot constitui un sprijin in aceasta perioada dificila din punct de vedere social si economic.

 

"In unele zone, activitatea zilnica ar putea avea de suferit prin reducerea sau intreruperea programului. In aceste conditii, solicitam Guvernului sa aiba in vedere scutirea de la plata impozitelor si contributiilor aferente indemnizatiei pentru angajatii a caror activitate a fost limitata. In zonele afectate, ar trebui reduse chiar si impozitele locale pentru a nu asista la cresterea poverii fiscale in contextul reducerii sau intreruperii activitatii, preintampinand astfel falimentul unor agenti economici", a precizat Feliciu Paraschiv.

 

Alte masuri solicitate de ANCMMR vizeaza compensarea platilor concediilor medicale restante datorate de stat angajatorilor cu sumele datorate pentru CAS, CASS si CAM; compensarea platilor concediilor medicale cu sumele datorate pentru CAS, CASS si CAM in luna urmatoare inregistrarii concediului medical; masuri speciale pentru facilitarea aprovizionarii constante cu marfuri a magazinelor de proximitate; verificarea lantului de preturi producator-distribuitor-retailer pentru a diminua specula cu produsele a caror cerere creste; sprijinul autoritatilor pentru dezinfectia imediata a magazinelor intrate in carantina, pentru a reduce gravele pierderi financiare cauzate de perisabilitati si pentru a putea relua fluxul aprovizionarii catre clientii din proximitate.

 

ANCMMR asigura autoritatile statului ca va sustine toate demersurile menite sa contracareze raspandirea pandemiei. Membrii ANCMMR se pot implica activ in campaniile publice de informare si asteapta in acest sens materiale informative din partea autoritatilor. Poti fi interesat si de