Mega fabrica de furaje si abator, cele mai noi investii facute de Oprea Avicom

Mega fabrica de furaje si abator, cele mai noi investii facute de Oprea Avicom


Unele afaceri din industria carnii cresc parca vazand cu ochii. Totul tine de management si de felul in care ai reusit sa te impui pe piata. Oprea Avicom este unul dintre business-urile puternice, aflat in plina expansiune. Planurile sunt mari: de la fabrica de furaje in care s-au investit 15 milioane de euro, la abatorul de 10 milioane de euro care urmeaza sa fie dat in exploatare, pana la certificarea AB free si parteneriate cu micro-ferme pentru cresterea de pui bio.

Sa lucrezi integrat, sa nu mai depinzi de nimeni. Tu sa gestionezi totul, de la A la Z – acesta este idealul fiecarui investitor, indiferent de domeniu. Dar probabil ca in industria carnii, mai mult ca in orice alt sector, acest lucru este chiar posibil si sunt destul de multe business-uri care functioneaza asa. E un drum lung si greu, dar este cel mai sigur.

CRAIESTI2

Una dintre afacerile care a ajuns la autonomie integrala este Oprea Avicom. N-a fost usor sa se ajunga aici. A fost nevoie de aproape trei decenii de munca si de doua generatii care sa sacrifice totul. 

“Suntem un sistem complet integrat, noi ne producem de la materialul biologic, pui de o zi, furaje, tot ceea ce comercializam se produce in fermele noastre exclusiv. Ne-am dorit sa ne dezvoltam si ne dorim in continuare. Am inceput cu ultima veriga: abatorul. E un abator de 6.000 de capete pe ora care va functiona in prima faza la 4.000 de capete pe ora. O investitie de 10 milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro nerambursabili prin AFIR. Vom avea cea mai noua tehnologie in domeniu. Aici la Sanpaul va fi. Am inceput constructia in toamna si estimam ca in octombrie va fi finalizat si ca vom reusi sa ne relocam. Am crescut capacitatea abatorului, vor urma fermele. Avem inca ferme care nu sunt modernizate”, dezvaluie Emanuel Oprea, directorul executiv al Oprea Avicom SRL Craiesti.

CRAIESTI4

Anul trecut, impreuna cu doi parteneri externi, compania a investit intr-o fabrica de furaje foarte mare, cu o capacitate de 220.000 de tone de furaje pe an. Emanuel Oprea este convins ca este printre cele mai mari din tara, dar si cea mai moderna. “Este un proiect de 15 milioane de euro ca investitie. Anul trecut in vara a pornit fabrica. Suntem foarte multumiti. E o foarte mare realizare pentru ca noi pana acum importam furajele din Ungaria”, mai spune Emanuel Oprea.

Planuri: modernizarea fermelor si dublarea capacitatii

 CRAIESTI3

Oprea Avicom are patru ferme de crestere cu o capacitate totala de aproximativ 4 milioane de capete pe an. Daca pe termen mediu planurile sunt de dublare a capacitatii, in 10 ani, administratorii fermelor doresc sa tripleze capacitatea. “Asta inseamna investitii in tot lantul de productie, investitii in ferme. Una dintre ele, un prim pas, e o investitie de aproape 1 milion de euro pe care o facem anul acesta. Urmeaza alte ferme. De asemenea, statia de incubatie trebuie marita, ferma de reproductie trebuie marita. Cam acestia sunt pasii pe care ii vedem pe termen scurt, mediu si lung”, dezvaluie antreprenorul.

In prezent, compania are 35 de magazine, concentrate in judetele din Transilvania. Catre acest canal de distributie merge mare parte din marfa, dar si catre HoReCa, unde livreaza produse cu valoare adaugata mare: piept dezosat, pulpa dezosata. Oprea Avicom lucreaza si cu mari retaileri precum Auchan, Kaufland, Carrefour si Profi. Unul dintre proiectele viitoare este legat de export, intrucat exista in piata cerere pentru produse specifice.

 CRAIESTI6

Producatorul de carne de pasare si-a propus sa obtina certificarea Antibiotic Free (fara antibiotice). Deja a obtinut o serie de aprecieri ale partenerilor cu care lucreaza, fapt care ii incurajeaza sa mearga mai departe.

“In ultimii 3 ani nu am administrat nici preventiv si nici curativ antibiotice. Avem un produs care inca este necertificat, insa pe care dorim sa il certificam Antibiotic Free. Un produs premium, care pe piata externa se cauta. Antibioticul nu a fost, din fericire, nevoie sa il folosim nici in scop curativ. Asta inseamna, pe de o parte, o reducere a costurilor pentru noi, fiindca antibioticele au un cost, dar si niste rezultate tehnice foarte bune. Avem diplome de la Aviagen de care suntem foarte mandri. In fiecare an se dau doua distinctii, una pe parte de reproducere si una pe parte de crestere, sunt niste indicatori tehnici care se premiaza, indicatori de eficienta economica in cazul fermelor de crestere. Suntem mandri ca in ultimii trei ani, in fiecare an am fost pe primul loc ca performanta tehnica in ferma. Si la fel pe ferma de productie este un indicator care masoara numarul de pui obtinuti pe pasare, pe gaina, si aici la fel suntem in varf si asta ma bucura si imi da sperante ca viitorul va arata bine”, spune increzator Emanuel Oprea.

 

Despre investitiile si planurile de viitor ale celor care conduc Oprea Avicom cititi in cel mai recent numar al revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de