Mary Pana, ACEBOP: Crescatorii de animale risca falimentul daca se plafoneaza preturile la alimente

Mary Pana, ACEBOP: Crescatorii de animale risca falimentul daca se plafoneaza preturile la alimente


Presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP) din Romania, Mary Pana, atrage atentia ca plafonarea preturilor la alimente, o masura propusa de mai multi lideri politici, ii va afecta grav pe producatorii romani pe termen scurt si mediu, ducand chiar la falimentarea lor.

Mary Pana sustine ca propunerea de plafonarea a preturilor la media din ultimele trei luni, practic la nivelul celor mai mici preturi ale anului, va fi o lovitura grea pentru crescatorii de animale.

 

“Astazi, achizitionam un purcel cu 120-125 de euro la 25 kg si il vindem cu 150-170 de euro la 100 kg. Suntem dependenti de piata comunitara si chiar la aceste preturi imense, s-ar putea sa nu mai avem de unde cumpara purcei si pui de o zi! Peste 60% din necesarul de consum carne de porc il asiguram din achizitii intracomunitare, iar restul de 40% din achizitii de purcei comunitari la 25 kg, pe care ii ingrasam – si pentru care depindem de burse straine – cum sa plafonati pretul la produsul final? Dependenta de achizitiile intracomunitare duce la instabilitate in asigurarea sigurantei alimentare, ca parte integranta a sigurantei nationale. Aici este problema majora cu care ne confruntam de ani de zile. Dati drumul la legile reproductiei si bugetati-le cum se cuvine, sa ne facem singuri carnea! Sa fim primul stat European care opreste exporturile de produse alimentare?! Ce se va  intampla daca Germania, Franta, Spania vor opri livrarile alimentare catre Romania? ?tiati ca suntem un stat dependent alimentar mai bine de 70% de piata comuna?”, a transmis presedintele ACEBOP printr-un comunicat.

 

ACEBOP solicita Guvernului sa continue masurile de protectie pentru cetatenii Romaniei in contextul raspandirii COVID-19, dar si sa acorde sprijin sectorului de productie agroalimentara.

 

„Supermarketurile nu fac majorari de preturi de pe o zi pe alta, dar obliga producatorii sa respecte cantitatile contractate – in caz contrar, le aplica penalitati sau ii delisteaza. Pretul nostru, al producatorilor de carne, se vrea plafonat, in contextul in care, doar pentru soia din furaje, de saptamana trecuta platim cu 35% mai mult. Prin astfel de masuri, nu poate fi mentinut viabil sectorul agroalimentar romanesc. Modificarea art. 4 al propunerii de HG pentru acordarea de certificate de situatii de urgenta – este urgent necesara si solicitam, cu aceasta ocazie, introducerea sectorului strategic de productie alimentara, care este primordial pentru consumatorul roman. Iar piata trebuie lasata libera, pentru ca, daca nu exista cerere afara, nu se stie ce se va intampla – asa cum s-a intamplat la gaz, la care pretul a scazut cu 35%”, a mai spus Mary Pana.

 

ACEBOP subliniaza ca reconsiderarea sectorului zootehnic si a intregului lant alimentar ar trebui sa fie o prioritate, mai ales in aceasta perioada.



Poti fi interesat si de