Marile retele comerciale resping categoric plafonarea adaosului la alimentele de baza

Marile retele comerciale resping categoric plafonarea adaosului la alimentele de baza


Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) respinge categoric orice masura de plafonare asupra produselor alimentare, intrucat interventiile de acest gen fac foarte rau pietelor pe intregul lant alimentar si vor crea dezechilibre majore pe termen lung, sustin reprezentantii asociatiei.

AMRCR a transmis joi pozitia sa fata de declaratiile recente ale ministrului Agriculturii referitoare la o posibila plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate in Romania.

 

"Mentionam ca este deja in vigoare pana la 31.12.2024 o OUG de plafonare a adaosului comercial la mai multe categorii de produse alimentare ce a fost prelungita de mai multe ori si care afecteaza deja pietele de mult timp. Pana in prezent, AMRCR nu a fost consultata in niciun fel cu privire la o posibila astfel de masura abrupta. Asa cum Romania s-a angajat la momentul semnarii Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana, precum si in negocierile de aderare la OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), libertatea comertului trebuie garantata, iar pretul produselor trebuie sa fie exclusiv rezultatul cererii si ofertei, a liberei concurente pe piata, iar orice masuri de interventie asupra mecanismelor economice de formare a preturilor pentru 'zeci de mii de produse alimentare', va distorsiona grav piata si va crea dezechilibre majore pe termen lung", se precizeaza in comunicatul AMRCR.

 

Potrivit sursei citate, politicile publice de interventie in mecanismul de formare a preturilor pot conduce la un sentiment de neincredere a investitorilor in viitorul economiei romanesti si pot determina reevaluarea planurilor de investitii sau de expansiune pentru anii urmatori, incepand chiar cu 2025.

 

"AMRCR va sprijini asigurarea securitatii si rezilientei alimentare a Romaniei, incurajarea si sustinerea producatorilor romani prin incheierea de parteneriate cu acestia, cresterea numarului locurilor de munca din industria de retail si este un partener corect de discutii pentru autoritati", afirma reprezentantii asociatiei.

 

Totodata, AMRCR isi reafirma hotararea de a se asigura ca modul de formare a preturilor produselor alimentare este doar rezultatul concurentei libere, a cererii si ofertei. In acest sens AMRCR transmite ca va colabora strans cu organizatiile nationale si europene din care face parte si, daca va fi cazul, va reactiona prompt la nivel national cat si european cu mijloacele legale "pentru apararea libertatii comertului".

 

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat recent ca toate produsele procesate in Romania vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, proiectul de ordonanta urmand sa fie lansat in dezbatere in perioada urmatoare, iar ulterior va fi aprobat in Guvern. Barbu a precizat ca proiectul de ordonanta este finalizat in proportie de 90%, in prezent fiind nevoie ca retailerii si procesatorii sa mai faca o evaluare pe anumite produse.



Poti fi interesat si de