Majoritatea romanilor integreaza carnea si preparatele din carne in meniul lor

Majoritatea romanilor integreaza carnea si preparatele din carne in meniul lor


Peste 90% dintre romani integreaza carnea si preparatele din carne in meniul zilnic si saptamanal, arata datele unui sondaj realizat de prima cooperativa taraneasca digitala.

Aproape 70% prefera sa cumpere carne proaspata, iar un roman din patru considera carnea de vita mai prietenoasa pentru sanatate. Mai mult, pentru a se asigura ca achizitioneaza carne din surse sigure si cu o trasabilitate clara, majoritatea este dispusa sa plateasca cu pana la 30% mai mult.

 

Potrivit Obor21.ro, romanii prefera sa consume carnea la pranz (42%), in weekend (17%) sau oricand au ocazia (23%), iar cei mai multi o prefera gatita la gratar (26%) sau la cuptor (23%), confirmand o tendinta spre un stil de viata mai sanatos, care s-a accentuat in ultimii ani.

 

In topul consumului se afla carnea de pasare, de porc, respectiv de vita.

 

Un sfert (25%) dintre romani considera carnea de vita mai prietenoasa pentru sanatate decat cea de porc, fiind intrecuta la acest capitol doar de carnea de pui, considerata mai sanatoasa de jumatate dintre respondenti.

 

Cei mai multi achizitioneaza carne de la supermarket, insa peste o treime prefera bacaniile si magazinele specializate, online sau offline, 19% cumpara de la surse private (de la tarani), in timp ce 7% achizitioneaza de la ferme. 'Atunci cand cumpara carne de la tara, indiferent ca este de la ferme, persoane fizice sau magazine specializate, aproape jumatate aleg carnea proaspata, nu congelata, de preferinta in bucati mici. Alegerile confirma tendinta din ultimul an spre un consum echilibrat, evitand risipa alimentara si cheltuielile inutile', se arata in concluziile studiului.

 

Provenienta si trasabilitatea produselor reprezinta alti factori importanti in decizia de achizitie a carnii si preparatelor din carne de la tara. Datele sondajului sustin acest lucru, prin cei 25% dintre respondenti care declara ca isi doresc informatii clare despre provenienta, respectiv verificarea carnii de catre veterinar.

 

Sondajul comandat de Obor21.ro a aratat, totodata, ca romanii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru a beneficia de avantajele produselor cu provenienta sigura si o calitate ridicata. Aproape 70% prefera carnea proaspata, cu un procent mai ridicat in cazul Bucurestiului. Astfel, jumatate dintre respondenti ar plati cu pana la 20% mai mult fata de pretul de supermarket pentru carnea proaspata de la tara, iar 25% sunt dispusi sa plateasca chiar si mai mult.

 

Cercetarea a fost realizata online, la nivel national, in luna august 2021, pe un esantion de 840 de respondenti (54% femei si 46% barbati), din care 60% au venituri medii si peste medie.

 

Platforma Obor21.ro a fost lansata in luna februarie 2020 de catre Iunia si Florian Mateita, cu o investitie initiala de peste 80.000 euro. Carnea rezervata prin intermediul platformei provine in cea mai mare parte din gospodariile taranesti din judetele Botosani si Suceava.



Poti fi interesat si de