Magazinele din Cehia vor fi obligate sa vanda in principal produse locale

Magazinele din Cehia vor fi obligate sa vanda in principal produse locale


Deputatii cehi au adoptat un amendament care obliga magazinele cu o suprafata de pese 400 de metri patrati sa vanda in principal produse alimentare locale, incepand de anul viitor, in pofida criticilor formulate de mai multe state europene, transmite AFP.

Potrivit acestei masuri, produsele alimentare cehesti vor trebui sa reprezinte cel putin 55% din vanzarile acestor magazine. Mai mult, ponderea produselor alimentare locale ar urma sa creasca pana la 73% in 2028, potrivit amendamentului produs de formatiunea de extrema dreapta “Libertate si democratie directa” (SPD) a vicepresedintelui Camerei inferioare, Tomio Okamura.

 

Cota nu se aplica decat alimentelor care pot fi produse in Cehia, o tara cu 10,7 milioane de locuitori membra a Uniunii Europene.

 

Textul a fost sustinut de partidele din coalitia la putere si deputatii comunisti care sustin cabinetul minoritar de centru stanga, cu 66 de voturi pentru fata de 29 impotriva. Presedintele Cehiei, Milos Zeman, ar urma sa promulge amendamentul, in pofida faptului ca ar putea incalca regulile pietei unice europene.

 

Guvernul minoritar condus de premierul Andrej Babis si format din miscarea sa populista, ANO, si Partidul Social-Democrat (CSSD) este la putere in Cehia din iunie 2018, sustinut si de comunisti.

 

Andrej Babis a facut avere infiintand grupul Agrofert (industrie alimentara, produse chimice, media). Dupa ce a ajuns la putere, Babis si-a plasat actiunile la Agrofert intr-o serie de fonduri fiduciare, in ideea de a evita conflictele de interese care ar putea aparea in urma dublei sale calitati, de prim ministru si patron al Agrofert. Cu toate acestea, Andrej Babis a fost acuzat de fraudare a granturilor UE si a primit critici din partea Comisiei Europene si a opozitiei cu privire la dublul sau rol de politician care decide subventiile UE si antreprenor care beneficiaza de ele.

 

Cotidianul economic ceh Hospodarske noviny a informat miercuri ca opt tari din UE, printre care se numara in special Germania si Franta, au criticat amendamentul cu privire la cota pentru produsele alimentare locale intr-o scrisoare trimisa sefului comisiei pentru agricultura din Parlamentul Cehiei, Jaroslav Faltynek.

 

“Daca si celelalte tari din UE vor incepe sa faca acelasi lucru, aceasta ar prejudicia considerabil exporturile Cehiei”, a declarat la randul sau Radek Spicar, vicepresedintele Confederatiei industriei si transportului din Cehia.Poti fi interesat si de