MADR lanseaza un ajutor exceptional pentru crescatorii de porci si pasari

MADR lanseaza un ajutor exceptional pentru crescatorii de porci si pasari


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat un proiect de act normativ privind un ajutor exceptional, in suma de 129,166 milioane lei, care sa vina in sprijinul fermierilor din domeniul zootehnic.

Conform unui comunicat remis, beneficiarii din sectorul zootehnic pot fi crescatori de suine sau pasari, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si familiale si/sau persoane juridice, care detin exploatatii comerciale autorizate sanitar-veterinar.

 

Resursele financiare totale necesare implementarii schemelor de ajutor exceptional in sectorul zootehnic au o valoare de 129,166 milioane lei, echivalentul sumei de 26,1 milioane euro, care se asigura astfel: 63,075 milioane lei (12,745 milioane euro echivalent) finantare externa nerambursabila si 66,091 milioane lei (13,354 milioane euro) de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2022 pentru MADR cu aceasta destinatie.

 

Valoarea totala a schemelor de ajutor exceptional in sectorul zootehnic este repartizata astfel: 71,759 milioane lei (14,5 milioane euro) pentru sectorul suine; 57,407 milioane lei (11,6 milioane euro) pentru sectorul avicol.

 

Cuantumul ajutorului exceptional care se acorda beneficiarilor din sectorul suin pe capacitatea de productie detinuta este de 200 euro/UVM pentru capacitatea de productie animale de reproductie (scroafe si/sau scrofite montate), 50 euro/UVM pentru capacitatea de productie suine la ingrasat.

 

Cuantumul ajutorului exceptional care se acorda beneficiarilor din sectorul avicol pe capacitatea de productie detinuta este de 50 euro/UVM pentru capacitatea de productie gaini reproductie rase grele si/sau tineret de reproductie, gaini ouatoare si/sau tineret de inlocuire si de 20 euro/UVM pentru capacitatea de productie pui de carne, pui de curca, precum si pui de gaina eclozionati si/sau pui de curca eclozionati pe serie.

 

Ajutorul exceptional vizeaza circa 250 potentiali beneficiari in sectorul suin, cu aproximativ 553.988 UVM capacitate de productie, si circa 310 beneficiari in sectorul avicol, cu aproximativ 2.243.643 UVM capacitate de productie.

 

Plata ajutoarelor exceptionale trebuie sa se efectueze pana la data de 30 septembrie 2022.

 

Romaniei i-a fost alocata de la Comisia Europeana suma de 25,49 milioane euro, iar suplimentar de la bugetul national sunt prevazute fonduri in valoare de 26,1 milioane euro, reprezentand 102,4 % din cuantumul alocat.

 

Suma de 26,1 milioane euro reprezinta economia rezultata ca urmare a aplicarii schemei de ajutor de stat cu caracter temporar pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectoarele suine si avicol, in contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, in scopul compensarii pierderilor cauzate de pandemie, precizeaza MADR.

 

Beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate: sa fie inregistrati in registrul unic de identificare si sa detina cod unic de inregistrare atribuit de catre APIA; sa detina exploatatie comerciala autorizata sanitar - verterinar; sa desfasoare activitate de crestere si/sau ingrasare si/sau reproductie a suinelor, ori activitate de reproductie si/sau incubatie si/sau crestere a pasarilor, in perioada 24 februarie 2022 - 31 iulie 2022, cu conditia mentinerii activitatii pana la data de 31 decembrie 2022.

 

Ajutoarele de adaptare exceptionale se acorda pe capacitatea de productie detinuta de beneficiar, echivalent UVM, in functie de categoriile de suine sau pasari. Valoarea totala ce poate fi acordata per beneficiar nu depaseste echivalentul in lei a 150.000 euro in sectorul suine, respectiv 100.000 euro in sectorul avicol.



Poti fi interesat si de